Straffen för de allra grövsta sexualbrotten bör skärpas, föreslår sexualbrottskommittén, enligt Ekot. Brotten grovt sexuellt övergrepp och synnerligen grovt sexuellt övergrepp mot barn ska kunna leda till lägst sex års fängelse och högst tio års fängelse.
”Rätt signaler”
Alla partier väntas stå bakom förslaget och professor Madeleine Leijonhufvud tycker att förslaget skickar rätt signaler.
Det är känt sedan tidigare att ett förslag om lagstiftat samtycke kommer att föreslås. Kommitténs ordförande, lagrådet Mari Heidenborg, har tidigare sagt att man vill skrota begreppet ”våldtäkt” eftersom att våld inte alltid förekommer vid sexuella övergrepp och ordet blir därför missvisande.
Kräver ömsesidighet
Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, har forskat om sexualbrott och säger att förslagen kommittén presenterar skickar rätt signaler.
– Lagar har två funktioner, prevention – att tala om vad man inte får och det andra är repressivt – att få fast folk och döma dem. Det här är oerhört viktigt i ett preventivt syfte. Att lagen säger att sex kräver ömsesidighet och frivillighet, annars är det ett brott.
SVT Nyheter berättade i går, lördag, om en studie genomförd på Södersjukhuset och Karolinska institutet där det visade sig att 70 procent av patienter som utsatts för våldtäkt hade fått någon form av frysreaktion och inte gjort motstånd.
Oaktsamhet
Madeleine Leijonhufvud säger att de inte omfattas av nuvarande lagstiftning och därför är det viktigt att lagen ändras. Hon menar dock att det viktigaste förslaget är det om oaktsamhet, eftersom det gör bevisningen enklare.
– Det kommer att påverka bevisläget, det gör i praktiken en stor skillnad. Man ska inte längre behöva bevisa att han hade fullt klart för sig att hon sov eller var inlåst, det räcker att han borde ha förstått det.
Den tidigare socialdemokratiske justitieministern och advokaten Thomas Bodström har tidigare kritiserat samtyckesförslaget. Han är positiv till den nya rubriceringen synnerligen grov våldtäkt, men är tveksam till några av förändringarna.
Kränkande frågor
– Oaktsamhetsdelen är jag orolig för. Det kan vara så att de som bör dömas till våldtäkt kommer dömas till det här, till ett lägre straff. Det finns också en risk att oskyldiga människor döms för rent krogbesökssex, där det inte är något övergrepp eller brott, men att någon kanske ångrar sig efteråt. Man kan redan i dag dömas till brottet mindre allvarlig våldtäkt och det används alldeles för lite, säger han.
Risk för fler kränkande frågor
När det gäller samtyckesdelen säger Thomas Bodström att det inte blir någon förändring när det gäller antalet fällande domar, något som utredaren själv uttryckt.
– Det är viktigt att förklara det, för det är många som inte förstått det. Risken är kvinnan får fler kränkande frågor. Då är man tillbaka till hur det såg ut för flera år sen där tjejer fick flera jobbiga frågor och det är redan jobbigt som det är, säger han.
Den 5 oktober ska kommittén med ledamöter för de åtta riksdagspartierna presentera sina förslag för justitieminister Morgan Johansson (S).
Reportage i Agenda
Söndag 25 september kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.
I studion: Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, och Björn Sandin, försvarsadvokat.