Foto: TT

Nytt guldregn hos kritiserad coachjätte

Uppdaterad
Publicerad

De två ägarna bakom det hårt kritiserade företaget Personalstrategerna har fortsatt ta ut miljoner till sig själva från moderbolaget Happy Business. Det visar bolagens senaste årsredovisningar som nu blivit offentliga.

I fjol berättade SVT om företagen som tjänar miljoner på att lova hjälp till arbetssökande. Sammanlagt hade miljarder betalats ut till företag som sysslar med bland annat jobbcoachning och arbetslivsinriktad rehabilitering.

En av de största aktörerna var det Eskilstunabaserade företaget Personalstrategerna, med över hundra kontor i hela landet. Deras ägare hade på två år plockat ut sammanlagt 50 miljoner ur moderbolaget Happy Business i form av aktieutdelningar, löner och pensionsavsättningar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Arbetslösa och anställda berättade om meningslösa aktiviteter och bristfälliga lokaler och utrustning – samt hur man satt i system att föra Arbetsförmedlingen bakom ljuset för att inte hota miljonrullningen.

26 hävda avtal

Arbetsförmedlingen genomförde en egen granskning som slutade i att man hävde 26 avtal inom området arbetslivsinriktad rehabilitering – men samtidigt tecknades nya avtal med bolaget på andra områden.

Nu har årsredovisningarna för räkenskapsåret 2012/13 blivit offentliga för både Personalstrategerna och moderbolaget Happy Business.

De visar att Personalstrategerna numera är ett förlustbolag: bolaget gör ett minus på ungefär fyra miljoner.

Samtidigt har moderbolaget Happy Business, till vilket Personalstrategerna bidragit med stora summor genom åren, fortsatt att dela ut miljonbelopp. Sammanlagt uppgår de två ägarnas aktieutdelningar, löner och pensionsavsättningar till närmare 20 miljoner kronor för räkenskapsåret.

”Synd på skattepengar”

Sandra Landin var en av flera tidigare anställda som kritiserade Personalstrategerna i SVT:s granskning i fjol. Hon reagerar på de nya siffrorna, men menar att ett tungt ansvar också faller på Arbetsförmedlingen.

– De måste ha ett förtroende för dem, och att de vill kasta pengar så de kan plocka ut massor av miljoner...det är synd på våra skattepengar som kunde gå till nånting bättre.

Personalstrategernas vd Per Fredriksson, som också är en av de två ägarna till Happy Business, avböjer i ett mejl att kommentera utdelningen.

”Personalstrategerna är inte ett publikt bolag. Vi har därför ingen skyldighet att lämna ut någon information eller kommentarer om våra räkenskaper utöver dem som aktiebolagslagen kräver”, skriver Per Fredriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet