ÖB Michael Bydén i Agenda. Foto: SVT

ÖB om ryska robotarna: Vi försöker hantera hoten

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands flytt av kärnvapenrobotar till exklaven Kaliningrad vid Östersjön har tidigare fått bland andra Nato och Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) att reagera. ÖB Micael Bydén säger nu till Agenda att ett sätt för Sveriges försvar att hantera hotet från robotarna är att se över spridningen av våra flygstridskrafter.

Det handlar om så kallade Iskander-robotar som har en räckvidd på omkring 40 mil och som kan bära kärnvapen. Vad betyder det för Sveriges säkerhet att de nu finns så nära den svenska gränsen?

– När man tar det här steget med ett system med lång räckvidd, som kan nå sydöstra Sverige inklusive Gotland och upp mot huvudstadsområdet, så är det klart att det betyder något. Ryssland har inte gjort någon hemlighet av det, placeringen i Kaliningrad är ett steg, en förväntat steg, om permanent eller inte får vi se. Men det är klart att vi beaktar det här i vår planering, säger ÖB Micael Bydén och fortsätter:

Agenda

Spridning av flygstridskrafter

– Det betyder att det finns ytterligare ett system som direkt kan påverka oss och för mig innebär det att vi behöver vidta ett antal åtgärder. Till exempel att inte ha alla ägg i samma korg. Exempelvis att titta på spridning av våra flygstridskrafter och att vi försöker hantera den här typen av hot från det här vapensystemet på det sättet. Det är en bredd av åtgärder vi får titta på.

Är det ett allvarligare läge för svensk del på grund av det här?

– Det var förväntat, man ombeväpnar de här brigaderna med det här systemet. Det här var bekräftelsen på att nu har man flyttat det till Kaliningrad.

När ni valde att placera trupp på Gotland, kände ni till att det här var på gång?

– Det har funnits med men inte varit avgörande. Mitt beslut att göra tidigareläggning på Gotland har att göra med det försämrade säkerhetsläget i Europa, det är det som ligger bakom.

”Beredd använda militära maktmedel”

Micael Bydén säger att Iskander-robotarna som nu finns så nära Sverige är en del av en större helhet där man måste se på vad det försämrade säkerhetsläget handlar om.

– Ska man peka på en sak som utmanar den europeiska säkerheten så är det det ryska agerandet, den illegala annekteringen av Krim, fortsatt operation i östra Ukraina. Man visar att man har kapacitet och är beredd att använda de militära maktmedlen för att nå sina mål. Iskander-systemet är en central del av den ryska doktrinen och man gör ingen hemlighet av det.

”Det är bara att titta på kartan”

Men vad kan 150 man på Gotland göra åt det?

– Att ha permanent bemanning på Gotland parallellt med de hemvärnsförband som finns där innebär att det är en omständighet för någon som vill komma dit och eventuellt göra något som man behöver ta hänsyn till. Vi bygger nu ett starkare försvar på bredden i alla stridskrafter. Det här är ett led. Att den som eventuellt får för sig att komma hit ska förstå att det kommer att kosta.

Varför är Gotland så viktigt?

– Gotland är ett av flera militärstrategiskt viktiga områden i Sverige. Det är bara att titta på kartan. Det som händer nu på grund av det ryska agerandet, det har blivit en tydligare friktionsyta över Östersjön, dvs fler militära aktörer än vi som normalt sett bor här. Det i sig genererar tillfällen för incidenter. Och mitt i finns Gotland så det är klart att det är viktigt.

”Låg sannolikhet för väpnat angrepp”

Hur stort hot mot Sverige utgör Ryssland idag?

– Om man gör en helhetsbedömning, så över tid ett försämrat säkerhetsläge, men jag vill vara tydlig med att sannolikheten för ett väpnat angrepp mot Sverige är låg. Men om det skulle hända något, om Ryssland skulle vidta någon åtgärd om än inte mot Sverige, så konstaterar vi att Sverige kommer att beröras vid en konflikt i vårt närområde.

Tidigare har ni sagt att ett militärt angrepp mot Sverige är ”osannolikt”, nu talar ni om ”låg sannolikhet” – vad ligger bakom det förändrade språkbruket?

– Om det skulle vara en stor skillnad, en avgörande förändring, då hade jag varit väldigt tydlig och gått ut och sagt det. Det finns ingen enskild företeelse, ingen särskild händelse som ligger bakom de beslut som vi har tagit utan det är en vidare bedömning över tiden.

Hela intervjun med ÖB Micael Bydén finns högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet