Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ökad risk för oljekatastrof i Östersjön – ryska fartyg i ”undermåligt skick”

Uppdaterad
Publicerad

Rostiga skrov, dålig navigationsutrustning och pressad personal. Sedan EU införde sanktioner har Ryssland byggt upp en skuggflotta av 100-tals fartyg för att frakta sin olja genom Östersjön, många av dem är gamla och i dåligt skick.

– Det har markant ökat risken för en olycka, jag är djupt oroad, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Blekinge. 

Bara några mil från Karlskronas kust passerar fartyg med tiotusentals kubikmeter rysk olja ombord och allt oftare är de i dåligt skick.

– De här fartygen är äldre och sämre. Vi ser en ökad risk för oljeutsläpp i Östersjön. Gamla oljefartyg i undermåligt skick nära vår kust är oroväckande, säger Peter Ryman. 

En rapport från det globala analysföretaget S&P visar att Ryssland byggt upp en skuggflotta med över 400 fartyg. Syftet är att frakta olja till länder långt bort, en följd av sanktionerna som gjort att EU inte längre köper lika mycket olja av Ryssland. 

– Det här är medaljens baksida. Sanktionerna är bra men det här är ett stort problem, säger Peter Ryman. 

Beredskapen ses över 

Data från Helsingforskommissionen, HELCOM, visar att risken för en oljeolycka till följd av kollision mellan två fartyg i Östersjön är som störst i närheten av län som Blekinge, Skåne och Gotland. 

– En sådan händelse skulle vara förödande för Blekinge och leda till konsekvenser under många år framöver. Det skulle ta tid och kräva enorma resurser, säger Peter Ryman.

Därför stärker nu Länsstyrelsen i Blekinge sin beredskap och kommer inom kort att söka medel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

– Vi behöver mer utrustning och utbildning för att kunna hantera olja på stränder. Tillsammans måste vi vara väl förberedda för att kunna prioritera insatser i de mest sårbara områdena längs vår kust, säger Peter Ryman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.