Nathea, 12, och Noelle, 15, har fått med sig fler än bara klasskompisarna i ”Rocka sockorna”. Foto: Privat

Omaka strumpor hyllar alla med Downs syndrom

Uppdaterad
Publicerad

En röd och en blommig? Tisdagen den 21 mars uppmanas alla att delta i ”Rocka sockorna!” till stöd för personer med Downs syndrom. Nathea Anemyr, 12, var med och spred kampanjen som hyllning till sin syster för två år sedan.

Den 21 mars varje år firas den Internationella Downs syndromdagen. Sedan flera år tillbaka har många visat sitt stöd för alla människors lika värde och hyllat olikheter genom att ”Rocka sockorna” – att bära strumpor med olika motiv eller färger.

Amerikanskt initiativ

Från början kommer ”Rocka sockorna” från USA. För två år sedan blev kampanjen stor i Sverige när då 10-åriga Nathea Anemyr hyllade sin storasyster Noelle, som har Downs syndrom. Nathea uppmanade alla skolor och arbetsplatser att delta, precis som hennes familj gjort i många år. Uppmaningen spreds på sociala medier och fick ett enormt gensvar med runt en miljon delningar. 

– Hon hade inte kunnat föreställa sig att det skulle bli så stort och var väldigt stolt, säger Erika Rinaldo, mamma till Noelle och Nathea.

Sedan dess har perioden i mars inneburit lite extra arbete för Nathea Anemyr, som i dag är 12 år.

– Hon känner stort ansvar och är en fin ambassadör. Det är något som ligger varmt om hjärtat, och även om Noelle inte förstår lika mycket tycker hon att det är väldigt roligt, säger Erika Rinaldo.

Liknar kromosomer

Personer som har Downs syndrom föds med tre exemplar av kromosom nummer 21. Att kampanjen använder just sockor förklaras av svenska downföreningen med att sockor som paras ihop med hälarna mot varandra bildar ett kryss – precis så som kromosomer ser ut.

Erika Rinaldo berättar att det finns många fördomar om Downs syndrom och ett antagande som många gör är att tro att allas diagnos ser likadan ut.

– Folk klumpar ihop dom men det finns oerhörda variationer. Noelle är på ett barns nivå medan hennes jämnåriga klasskompis kan föra samtal, säger hon.

Dessutom upplever Erika Rinaldo att många ser diagnosen som någonting skrämmande.

– Jag tycker att det är fel att det inte lyfts fram att många lever ett väldigt bra liv och njuter av det. De har väldigt bra livskvalité, säger hon.

Hoppas att många deltar

Familjen hoppas att många är med och visar sitt stöd även det här året. Uppmaningen från Nathea Anemyr och hennes mamma är att fortsätta prata om Downs syndrom även när dagen är över.

– Föräldrar och lärare måste ta det på allvar och prata om att inte till exempel använda ord som är kränkande. Alla är olika, gör inte narr av det, säger Erika Rinaldo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.