I skånska Höör har kärleksparet mot alla odds flyttat ihop. Båda två lider av långt framskriden multipel skleros, MS. Men det skulle inte få hindra dem att leva tillsammans.
– Jag visste ju han var en snäll människa, och det är han ju. Han är trygghet, säger Anna Tillberg mödosamt och ler mot Micke.
Anna har rätt till assistans
Det var Micke som fick henne att trotsa både förvaltare och Frösunda omsorg, som skötte hennes personliga assistans. Både Anna och Micke har rätt till personliga assistenter som Försäkringskassan betalar. Anna har rätt till 37,5 timmar per dygn, så kallad dubbelassistans, och Michael till 17 timmar per dygn.
Hon tog steget
Men Anna tog steget, mot sin förvaltares vilja och mot sitt assistansbolags önskan och flyttade de sex milen till Micke. Då sa Frösunda omsorg upp henne som kund. Frösunda vill inte berätta varför de gjorde så.
– Jag kan inte uttala mig om någonting i specifika fall, och det kommer jag inte göra nu heller, säger Magnus Ivarsson, regionchef på Frösunda omsorg AB.
Men blir det inte bara att man skyddar sig bakom sekretessen?
– Jag vill inte svara på det heller, avslutar Magnus Ivarsson samtalet.
Företagen behöver inte anmäla
Enligt inspektionen för vård och omsorg, IVO, måste de privata anordnarna ha tillstånd för att utföra personlig assistans, men de behöver inte anmäla om de säger upp en kund, även om kunden är så utsatt som Anna Tillberg är. De kan bara hänvisa till arbetsmiljöproblem.
– De klarade inte av det, säger Anna.
Blev uppsagd direkt
Och Micke, som har lättare att tala, fyller i att Frösunda inte klarade avståndet till Höör. När Anna bodde i Malmö fanns tillgång till fler assistenter och många kunde inte flytta med.
Sa de upp dig på dagen, eller?
– Ja. Med omedelbar verkan, suckar Anna Tillberg.
Lämnade henne i rullstolen
Michaels assistenter vittnar om hur Frösunda omsorg körde in Anna i köket och lämnade henne där, i rullstolen. Att privata assistansbolag säger upp en kund är inte helt ovanligt. Det har inträffat i majoriteten av de 20 kommuner med flest personer med assistans, visar en rundringning som SVT Nyheter gjort.
Det kan till exempel handla om hot, våld eller att den personliga assistansen inte släpps in. Men oftare händer att privata anordnare säger upp kunder inom avtalad uppsägningstid.
Michaels personliga assistenter tvingas frustrerade stå och titta på när Anna inte får den hjälp hon behöver. Sedan i somras måste Anna kontakta hemtjänsten när hon behöver hjälp, men de hinner inte alltid fram i tid.
– Hon behöver alltid ha folk som håller koll på henne. Hon satte i halsen för inte så länge sedan. Jag jobbade den dagen så då ryckte jag in och då tog det 45 minuter innan hemtjänsten kom, säger Josefine Hejde som är personlig assistent åt Micke.
”Det är en skandal”
Egentligen bryter hon mot reglerna när hon hjälper Anna.
Vad tycker du om Frösundas agerande här?
– Det är skandal, man kan inte lämna en utsatt människa så där, säger Josefine Hejde.
Kommunen har alltid har det yttersta ansvaret och kan aldrig kan säga upp en person med rätt till personlig assistans. Något Höör kommun fick erfara när Anna flyttade dit från Malmö.
– Vi som kommun kan aldrig neka att ta emot ett ärende. Och om vi får ett ärende från en dag till en annan så säger det sig själv, om det är ett väldigt stort ärende, att vi inte kan ha en personalgrupp som börjar arbeta omgående, säger Sandra Vainonen chef för personlig assistans i Höörs kommun.
Pengarna skickas tillbaka
MS-sjuka Anna Tillberg får varje år fyra miljoner kronor i assistansersättning till sin personalgrupp – men de pengarna måste nu Höör kommun skicka tillbaka till Försäkringskassan eftersom hon inte får någon personlig assistans i nuläget.
Anna får fortfarande hemtjänst, inte den omfattande personliga assistans hon har rätt till. Det kan ta mellan en halvtimme och fyra timmar innan hjälp kommer när hon ringer. Anna behöver en grupp på femton personer som tar hand om henne. Det har hon rätt till.
Det har nu gått över tre månader sedan Anna lämnades åt sitt öde. Men ännu har kommunen inte löst hennes vård.
Mer än hälften av pengarna går till privata anordnare
Utbetalad assistansersättning oktober 2015 – 2,5 miljarder
54% gick till privata anordnare
32% gick till kommunerna
12% gick till övriga (tex brukarkollektiv)
Utbetalad assistansersättning oktober 2002 – 830 miljoner
19% gick till privata anordnare
63% gick till kommunerna
18 % gick till övriga (tex brukarkollektiv)
Kommunen är ytterst ansvarig för personlig assistans. De kan inte säga upp assistans för personer som har rätt till den.
IVO – inspektionen för vård och omsorg är tillsynsmyndighet och utfärdar tillstånd. Assistansbolag med tillstånd behöver inte anmäla om de inte klarar av assistansen, utan kan säga upp på grund av dålig arbetsmiljö. Det kan till exempel handla om hot och våld, eller att assistenter inte släpps in.
SVT har frågat hur vanligt det är att brukare sägs upp med omedelbar verkan:
15 av landets 20 kommuner med mest personlig assistans svarar att de haft fall där assistansbolaget lämnat personen med omedelbar verkan.
2 svarar nej, att de inte varit med om det.
1 vet ej.
2 har inte svarat.