Pandemin gör att prostitutionen i Sverige ökar

Publicerad

Prostitutionen i Sverige har ökat under pandemin när fler sexarbetare har kommit hit, enligt polisen.

– Vi har kunnat hitta människor i prostitution som tidigare inte har varit i Sverige, säger Jana De Geer, tillförordnad sektionschef i polisregion Stockholm.

Hårda nedstängningar och utegångsförbud i Europa verkar ha lett till att prostitutionen här i Sverige har ökat när fler sexarbetare reser hit.

– När pandemin slog till mot Europa var Sverige ett av få länder som behöll gränserna öppna och inte hade lockdown. Det gjorde att vi har kunnat hitta människor i prostitution som tidigare inte har varit i Sverige, säger Jana De Geer, tillförordnad sektionschef vid polisens människohandelssektion i polisregion Stockholm, i SVT:s Aktuellt.

Boendes kamp kan ge resultat

Under 2020 sjösatte polisen i Stockholm den uppmärksammade ”Insats Torsk” riktad mot sexhandeln i Stockholm. Efter spaning slog de bland annat till mot ett flertal studentlägenheter i bostadshuset Skrapan på Södermalm.

Efter tillslagen valde flera av de boende att engagera sig mot sexhandeln i huset.

Jana De Geer menar att den här typen av insatser kan göra skillnad.

– Det tror jag, men vi behöver på många håll jobba i den här frågan. Det handlar inte om att göra utsatta människor ännu mer utsatta utan om att lagföra i synnerhet män som söker sig till människor i prostitution, och om att erbjuda hjälp och stöd till dem som befinner sig i prostitution.

Att fler kvinnor säljer sex, beror det främst på att kvinnor kommer hit från andra länder eller är det också svenska kvinnor som inte tidigare sålt sex?

– Vi har fått indikationer på att även människor som är födda och uppvuxna här när arbetsmöjligheter försvann i och med pandemin såg att prostitution kunde vara ett sätt att få till en försörjning, så det finns flera anledningar till att pandemin har bidragit till en ökad utsatthet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.