Patienter rekommenderas nu att köpa hörapparater för tiotusentals kronor när dom söker hjälp för sina hörselproblem. Foto: SVT

Pensionärer lockas köpa dyra hörselapparater – kritik mot bonussystem

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler reagerar mot systemet med fritt val av hörapparater, som gjort att många patienter fått betala dyrt helt i onödan. Nu kommer kritik mot det bonussystem som används i branschen:

– Det blir inte en etiskt korrekt bedömning då, säger Satu Turunen-Taheri på audionomernas yrkesförening.

I veckan berättade vi om Lennart Assarsson som fick betala 16.000 kronor för sina hörapparater. Enligt honom informerade audionomen honom inte om att han kunde välja en apparat ur landstingets sortiment och bara betala 600 kronor.

Efter reportaget erbjöd sig företaget Audika att köpa tillbaka apparaterna av honom. Nu visar det sig att makarna Rudén varit hos samme audionom på samma mottagning som Lennart var.

LÄS MER: Inger och Roland fick betala 29.000 för hörapparater

 – Det var aldrig prat om något alternativ, audionomen plockade fram ett papper och en beskrivning och talade om för oss att det var lämpligt med den apparaten som vi nu har, säger Inger Rudén.

Den statliga hjälpmedelsutredningen kritiserade i veckan systemet med fritt val av hjälpmedel, bland annat då det finns tecken att patienter kan få betala mer än vad de behöver enligt utredningen.

LÄS MER: Utredning: Patienter kan påverkas att betala för mycket för hörapparater

Hörselmottagningarna får högre ersättning om patienten köper en apparat ur det privata sortimentet jämfört med landstingets upphandlade sortiment och i Stockholm köpte 85 procent av patienterna privat 2016. 

Bonussystem för audionomer

90 procent av hörselmottagningarna i Stockholm och Skåne ingår i koncerner som också tillverkar hörapparater. I veckan kom det fram att hos företaget Audika, med 40 kliniker runt om i landet, påverkas audionomernas bonus om patienten väljer ur det privata utbudet istället för landstinget.

Nu reagerar yrkesföreningen mot bonusarna.

– Att man ska ha personliga incitament när man ska hjälpa patienten med hörselrehabilitering, det blir inte en etiskt korrekt bedömning då, säger Satu Turunen-Taheri, ordförande Svenska audionomföreningen.

Satu Turunen-Taheri, ordförande Svenska audionomföreningen. Foto: Svenska audionomföreningen

”Bonusen påverkas marginellt”

Frågan om bonussystem är mycket känslig enligt flera audionomer som SVT Nyheter talat med. Enligt Audika påverkas audionomens bonus ”marginellt”, i storleksordningen 20 kronor per apparat, om patienten väljer en apparat ur det privata sortimentet.

Hos den andra stora aktören, AudioNova, skriver företagets operationellt ansvarige i Sverige, Mikael Andersson, i ett mejl att deras audionomer inte har liknande bonussystem.

LÄS MER: Utprovarna rekommenderar sina egna hörapparater

Både Audika och AudioNova består av ett antal hörselföretag som det senaste året har slagits ihop, och hur bonusarna sett ut tidigare i enskilda företag vet inte SVT Nyheter.

Beredda att se över

Vd:n för Audika, Eva Halén, ser inget problem med bonusarna.

– Om patienten inte får den produkt som är optimal för den patienten, då har vi ju misslyckats i att vara legitimerade audionomer, säger Eva Halén.

Däremot säger hon att man är beredd att se över bonussystemen om det kommer krav om detta från uppdragsgivarna, landstingen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.