– De här siffrorna är ytterligare ett bevis på den lärarbrist som tornar upp sig. Den slår ju över alla lärarkategorier, men allra värst är ju läget för speciallärare, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till SVT Nyheter.
Siffrorna som Lärarförbundets ordförande hänvisar till är siffror som förbundet har grävt fram ur statistik som facket och arbetsgivarna har plockat fram inför förhandlingar. Ur denna har de kunnat se åldersstatistiken för medlemmarna i det egna förbundet och medlemmarna i Lärarnas Riksförbund inom den kommunala sektorn. Det handlar alltså om personal i de kommunala skolorna.
Speciallärare äldst
Totalt bland medlemmarna är 28 procent 55 år eller ädre. Det innebär att de väntas försvinna in i pensionering om tio år. Det låter mycket, men det är ännu värre när man tittar på vissa kategorier bland lärarna. Bland grundskollärarna tillhör 24 procent den äldsta kategorin. Allra äldst är landets speciallärare, där 51 procent är 55 år eller äldre. Hälften av dessa är alltså på väg bort inom en tioårsperiod.
Speciallärare är i normalfallet en grundskollärare som har byggt på sin akademiska examen med en extra speciallärarutbildning på högskolan under ett och ett halvt år.
Dessa speciallärare har i allmänhet högre lön, men det är osäkert att hitta en rättvis bild av hur mycket mer de tjänar än andra grundsskollärare, men en grov uppskattning talar om ett par extra tusenlappar i månaden före skatt. Speciallärare är särskilt kompetenta för att exempelvis hjälpa elever som har ett behov av extra stöd, och därför utgör de en nyckelkategori lärare för att skolan ska fungera väl.
”Läraryrket måste värderas högre”
Bland de övriga grupperna sticker även rektorer ut som en äldre kategori bland Lärarförbundets medlemmar. 42 procent av rektorerna är 55 år eller ädre, enligt den statistik som har tagits fram, men eftersom Lärarförbundet endast organiserar hälften av landets rektorer, så är den siffran mer osäker.
De siffror som Lärarförbundet plockat fram visar att behovet av att locka fler till läraryrket är stor, och enligt Lärarförbundet är en rejäl löneökning ett viktigt sätt att ge lärarna större uppskattning för sin insats, samtidigt som det blir lättare att locka fler lärare in i yrket.
– Vi behöver många fler lärare. Då håller det inte med en situation där vi har fler som slutar i yrket än som börjar. Och det är politiker som behöver vända den här trenden. De måste värdera läraryrket betydligt högre än vad man gör i dag, säger Johanna Jaara Åstrand.