• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Polisen kritiserar socialstyrelsen: Legal narkotika en handelsvara

Uppdaterad
Publicerad

Kontrollen av de som får utskrivna läkemedel mot opiatmissbruk (LARO-behandling) brister. Det anser narkotikapolisen i Stockholm, som kritiserar Socialstyrelsen.(LARO-behandling). Polisen menar att socialstyrelsen måste ha hårdare föreskrifter för de som deltar i programmen.

– Det här är personer som går i beroendevård och har legalt förskriven narkotika samtidigt som de befinner sig på Sveriges största drogscen där de hanterar och säljer illegal narkotika parallellt med detta. Det är också ett problem att det läcker av den legalt förskrivna narkotikan som man använder som betalningsmedel, säger Lennart Karlsson, kommissarie vid narkotikapolisen i Stockholm till SVT Nyheter.

”Måste följa upp”

Polisen anser att felet beror på Socialstyrelsens regler och att deras föreskrifter är otydliga. Detta skapar i sin tur problemen på gatan, menar Lennart Karlsson.

– Det går inte att bara lämna medicin i handen på missbrukarna och tro att det ska lösa sig självt utan man måste följa upp det här på ett betydligt tydligare sätt än vad man gör i dag, säger han.

Lägger ansvaret på vårdgivaren

Socialstyrelsen menar att det är vårdgivaren som måste kontrollera patienterna som går i LARO-behandlingen och att problemet inte ligger hos Socialstyrelsen.

– Det är den behandlande läkaren som ska göra en medicinsk bedömning om personen har ett sidomissbruk. Om sidomissbruket är riskfyllt har läkaren rätt att skriva ut patienten från behandlingsprogrammet, säger Daniel Svensson, utredare vid socialstyrelsen.

Men läkaren måste också tänka på vilka konsekvenser det kan få för patienten om den skrivs ut från programmet. Patienten hamnar utanför all kontroll och kan till exempel dö av av en överdos, menar Daniel Svensson.

Omdebatterat vårdprogram

Opioidbehandling med legalt utskrivna läkemedel är ett mycket känsligt område. Meningen är att den som har ett beroende sköter medicinering själv, med viss assistans av en läkare eller en vårdgivare. Polisen anser även att vårdgivarna i många fall borde kontrollera patienterna bättre, genom till exempel drogtester, för att se om patienten använder andra droger än de som skrivits ut av läkaren.

– Vi har inget emot behandlingen som sådan, utan anser att den är ett bra sätt att hjälpa missbrukare som hamnat i en svår situation. Men vi anser att Socialstyrelsen måste titta ännu hårdare och djupare på det här. I förlängningen tror jag att det handlar om att man måste tillföra ytterligare resurser till vården, säger kommissarie Lennart Karlsson.

”Det är en resursfråga”

Socialstyrelsen däremot menar att tanken med behandlingen inte är ökad kontroll av patienterna.

Kan man inte enkelt lösa det genom att patienterna går på tätare besök och får en mer övervakad vård?

– Det är en resursfråga och det är inte så som behandlingen är tänkt att se ut enligt våra riktlinjer. Vi ger ett ramverk i riktlinjerna och föreskrifterna och behandlingens exakta utseende ska bestämmas av landstingen, säger Daniel Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.