Foto: TT

Polisfacket om explosionen: Ytterst allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

Polisförbundets ordförande Lena Nitz ska träffa rikspolischefen i dag och tänker diskutera att en polischefs bil exploderat i norra Stockholm.

– Det är ytterst allvarligt när hot och våld riktats mot polisen, säger hon i ett uttalande.

Vid midnatt sprängdes en polischefs bil som stod parkerad vid hans bostad i norra Stockholm. Polisfacket upplever att hot och våld riktat mot poliser ökar och att det är allt grövre händelser som rapporterats.

Lena Nitz, polisförbundets ordförande, känner bestörtning över att polischefens bil utsatt för attentat och pekar på att det är ett hot mot såväl den enskilda personen men i förlängningen också ett angrepp mot demokratin.

Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet.

LÄS MER: Polischefs bil i explosion – ”ett allvarligt brott”

– Det är extra allvarligt när hot och våld sker inom den privata sfären, utanför arbetet, säger hon i ett skriftligt uttalande.

Träffar polischefen

Nitz uppger i dag på sin blogg att hon ska träffa rikspolischefen Dan Eliasson för att ta upp polisers utsatta situation.

– Jag ska ta upp hur de tänker agera för att säkerställa tryggheten för våra poliser.

LÄS MER: Dan Eliasson: Varje gång är en för mycket

Gränserna för vad en polis får utstå i yttre tjänst har flyttats fram, enligt polisförbundet. Men enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har siffran för anmälda hot mot tjänsteman legat relativt stabil de senaste fem åren. Även siffror från polismyndigheten pekar på att antalet inrapporterade hot mot poliser är relativt stabila över tid. Sedan 2015 kan man till och med skönja en minskning.

Grövre hot

Trots att statistiken visar på en minskning i hot mot tjänstemän ger det inte hela bilden, enligt Tapio Lehto som är arbetsmiljöspecialist hos polisen. Han menar att det har skett en normalisering hos polisen, att poliser är vana vid ett tufft klimat och kanske inte anmäler alla hot de utsätts för. Han känner igen den bild som polisförbundet förmedlar, att hoten har blivit grövre.

– Hoten har bytt form. Förut var det mer klassiska slagsmål eller användning av grön eller röd laser, nu är det nyårsraketer, smällare och detonationer mot poliser.

Tapio Lehto pekar också på att det inte finne en enskild statistik för situationen i de 14 områden i Sverige som polisen prioriterar och har utmärkt som extra utsatta för kriminella nätverk, områden där polisen varit utsatt för stenkastning och andra attacker mot blåljuspersonal.

Polisförbundet pekar också på flera händelser den senaste tiden.

– På senare tid har vi sett flera exempel, under nyårshelgen kastades en handgranat in mot en polisstation i Katrineholm. Raketbeskjutningar och stenkastning mot poliser är något som blir allt vanligare. När det gäller stenkastningen var det en ovanlig företeelse i mitten av 2000-talet. I dag är det vardag för mina medlemmar i många områden, säger Lena Nitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombattentat mot polischef

Mer i ämnet