I december 2014 brottades Sinthu Selvarajah ner i ett patientrum av flera poliser – avled senare på Västerås sjukhus. (Bilden till vänster är från ett tidigare tillfälle). Foto: Privat / SVT

Rättsläkaren ändrar sig: Polisingripandet orsakade Sinthus död

Uppdaterad
Publicerad

Hans liv slutade på sjukhuset i Västerås, men det var polisernas ingripande som orsakade 28-åringe Sinthu Selvarajahs död. Det menar rättsläkaren som nu ändrar sin bedömning efter SR Ekots granskning. Förundersökningen mot poliserna har dock lagts ned, igen.

I december 2014 vårdas Sinthu Selvarajah på Västerås sjukhus eftersom han lider av en psykos. Efter att ha visat tecken på att vara paranoid trycker personalen på överfallslarmet och han brottas ner i ett patientrum av flera poliser.

Efter det vaknar han aldrig upp igen. Första utlåtandet från rättsläkaren, som gjorde obduktionen, säger att det var en olyckshändelse. Men efter Ekots granskning tas fallet upp igen och här gör rättsläkaren Wolfgang Giege, en annan bedömning.

– Om polisen inte hade ingripit, då hade han inte avlidit den där dagen, säger Wolfgang Giege till Ekot.

Kvävdes av kräkningar

Poliserna ska ha använt flera burkar pepparsprej, hållit en plastpåse över hans mun och suttit på hans rygg när han låg på mage.

Rättsläkaren menar att de tre sakerna, tillsammans eller var och en för sig, ledde till att Sinthu Selvarajah drog ner kräkningar i lungorna och kvävdes.

Men åklagaren Lena Lithner delar inte den bilden och lägger ner fallet igen med motiveringen att det ”inte kunnat slås fast att någon enskild polisman eller att dessa tillsammans utövat sådant våld eller annan åtgärd mot patienten som orsakat att han avlidit”.

Systern: ”Vi ger inte upp”

Sinthu Selvarajas familj överklagar till Utvecklingscentrum i Malmö som kan överpröva polismål, men de har beslutat att inte ta upp ärendet igen.

Familjen är besviken och säger att de inte förstår hur fallet kan läggas ner när de anser att de nya bevisen inte granskats ordentligt.

– Vi tycker det är konstigt att de tydligen bortsett från det som rättsläkaren säger. Men vi ger inte upp. Det handlar inte längre bara om min bror utan om att det inte ska kunna drabba någon annan i framtiden, säger Sinthus syster Shobana Selvarajah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.