Reformen gav inte fler jobb

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade etableringsreformen skulle ta nyanlända närmare arbetsmarknaden. Men en vetenskaplig utvärdering som SVT Nyheter tagit del av visar att reformen inte gjort någon skillnad – vare sig för jobbchanser, inkomster eller utbildning.

2010 tog staten genom Arbetsförmedlingen tog över ansvaret för nyanländas etablering från kommunerna.

– Vi byter en syn av omhändertagande till vad människor som flyr eller invandrar kan bidra med, sa dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag (FP) till SVT Nyheter.

Reformen betecknades som den största integrationspolitiska reformen på 25 år – men har under åren blivit en av de mest utskällda.

Fusk och dålig kontroll

Flera granskningar, bland annat i SVT Nyheter, har genom åren visat på stora missförhållanden med fusk och dålig kontroll, framför allt kring det numera stoppade systemet med etableringslotsar.

Redan under Alliansregeringens sista år började borgerliga politiker att prata om omprövning, och Erik Ullenhag gav tre forskare vid Stockholms universitet i uppdrag att utvärdera reformens effekter.

Har inte gjort skillnad

Nu är en första rapport färdig som jämför jobbchanser, inkomster och utbildning hos sammanlagt närmare 12.000 nyanlända.

Och forskarna kan alltså inte se några skillnader mellan dem som fick den gamla hjälpen från kommunerna, och dem som fick den nya från Arbetsförmedlingen, i något av dessa tre avseenden.

Forskarna resonerar kring huruvida reformen är ett misslyckande, och konstaterar att den ”trots högre kostnader inte har lyckats uppnå bättre utfall för deltagarna än då kommunerna hade ansvaret för introduktionen”.

Å andra sidan påpekar man också att ”det har gått mindre än två år sedan reformen genomfördes när utfallen mäts och att vi har jämfört ett inarbetat system med ett nytt som har haft påtagliga barnsjukdomar. ”

Ansvariga ministrar vill inte kommentera

Om ett år kommer samma forskargrupp att återkomma med en rapport med färskare jämförelsetal.

Både arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och tidigare integrationsminister Erik Ullenhag (FP) låter hälsa att de inte vill kommentera rapporten förrän de haft tillfälle att studera den närmare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.