Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) flaggade redan i våras för att regeringen vill göra det enklare för markägare att avhysa tiggare från andra EU-länder som bosatt sig illegalt på deras mark. Nu har kammarrättsrådet Maria Åhrling fått uppdraget att analysera och komma med förslag på hur det ska gå till.
– Vi vill ha en situation där det faktiskt inte är möjligt för människor att ockupera andras mark och bosätta sig på den, säger Morgan Johansson till SVT Nyheter.
Med dagens regelverk riskerar en avhysning bli både komplicerad och dyr för markägaren. Den som vill ha hjälp med så kallad särskild handräckning av Kronofogdemyndigheten måste nämligen uppge namn och personnummer på dem som ska avhysas och varje ärende kostar 600 kronor per person att verkställa.
”De får flytta hem”
Enligt Morgan Johansson är problemet med illegala bosättningar utbrett.
– Det är hundratals illegala bosättningar som har ökat väldigt kraftigt de senaste åren. Om inte vi sätter stopp för det här nu med enklare regler finns det en risk att det här kommer att fortsätta öka ännu mer.
De som då avhyses, var ska de ta vägen?
– Ja, de får ju flytta hem. De här människorna är ju inte hemlösa. De har en bostad i Rumänien eller Bulgarien i många fall. Antingen får de flytta hem helt enkelt eller också så får de bosätta sig på ett legalt sätt i Sverige, hyra ett rum eller bo på en campingplats.
I utredningsdirektiven slår justitiedepartementet fast att utredaren ska utgå ifrån FN:s barnkonvention vad gäller barns särskilda rätt till skydd.
M: Vi kan rösta för
Moderaterna, som också vill underlätta för markägare att avhysa tiggare, har läst direktiven och regeringens förhoppning är att få deras stöd när förslaget väl hamnar på riksdagens bord.
– Blir det ett bra förslag kommer vi att rösta för det, det är självklart, säger den rättspolitiska talespersonen Beatrice Ask (M).
Utredaren ska vara klar 30 maj nästa år men lagstiftningen väntas inte vara på plats förrän 2017.
– Det är viktigt att den här lagstiftningen kommer på plats så fort som möjligt men man ska komma ihåg att man redan idag har rättsliga medel att använda sig av. Vad vi gör nu är att vi ser över hur vi kan förenkla reglerna så att polis och andra myndigheter ska ha ytterligare medel att använda sig av, säger Morgan Johansson.