Finansministern säger i intervjun med Sveriges Radio att upplåningen kommer att öka under 2016, beroende på stigande kostnader för flyktingmottagningen. För att få ut de nyanlända på arbetsmarknaden krävs arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
– Vi har hållit hårt i pengarna för att kunna möta de ökade utgifterna med utan att behöva spara på saker som barnbidrag och skola, säger Andersson till SVT Nyheter.
Men du kan tänka dig att låna till andra arbetsmarknadsreformer?
– Självklart måste vi titta på om det är lämpligt och väl avvägt att göra på det sättet. Men om det är många som kommer ut på arbetsmarknaden som behöver stöd då kan det vara lämpligt att låta det finansieras via ett vanligt framväxande reformutrymme som kommer när ekonomin växer.
Kritiserar LO
Regeringens princip att finansiera reformer med skattehöjningar och omfördelningar har kritiserats av LO och Vänsterpartiet, som efterlyst ökad belåning för att investera i arbetsmarknadsreformer.
– LO har ju under lång tid tyckt att vi ska öka underskotten. Det tyckte de för ett år sedan, och två år sedan också. Hade jag lyssnat på LO då hade vi inte kunnat genomföra den här ofinansierade satsningen på kommuner och landsting utan då hade våra statsfinanser varit i ett sådant skick att vi hade varit tvungna att sätta in kraftfulla besparingar i det här läget, säger Andersson.
”Är bekymmersamt”
Moderaternas ekonomisk–politiske talesperson, Ulf Kristersson säger till Svenska Dagbladet att regeringens besked är bekymmersamt.
– Nu är det uppenbart att krona för krona inte ens gäller avsiktliga reformer. Det finns inte längre några krav att finansiera reformer och det gäller även reformer utanför flyktingmottagandet.
Kristersson menar dock att det är orimligt att spara sig ur flyktingmottagandet,men att utgifterna för flyktingmottagandet kräver striktare disciplin på andra utgiftsområden.