Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: SVT

Regeringen utreder förbud mot sexköp utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) ska ge direktiv till en utredning som ska undersöka hur man kan förbjuda sexköp utomlands. Trots att en majoritet i riksdagen i dag är emot en sådan lag.

– Vi ger nu i närtid i uppdrag till den särskilda utredare, som sitter och ser över människohandelsfrågan, att också utreda att kriminalisera sexköp utomlands. Den utredaren har på sig till början av 2016 att lämna ett betänkande, och sedan kommer jag att gå över till riksdagen med ett sådant förslag, berättar Morgan Johansson i SVT:s ”Rakt på”.

Samtidigt ser det ut att bli svårt att få majoritet för ett sådant lagförslag i riksdagen då både allianspartierna och Sverigedemokraterna har vänt sig mot ett sådant förbud.

–  Jag har sett att borgarna och Sverigedemokraterna sagt att de inte gillar det. Men för oss är kopplingen mellan människohandel och sexköp så stark. Den som köper sex underlättar människohandel. Det kvittar om man gör det i Sverige eller utomlands, man underbygger det här ändå.

Sexköplag fällde norsk politiker

En av invändningarna till ett sådant förslag har varit att det inte går att upptäcka. Men det stämmer inte, enligt justitieministern.

– Om utländsk polis spränger en bordellhärva, och man har spanat på den bordellen och upptäcker att här finns det en massa svenska kunder – då delger man svensk polis den informationen, så får svensk polis och åklagare bedöma om man ska väcka åtal eller inte, säger Johansson, och liknar tillvägagångssättet vid andra brott som barnprostitution.

I Norge har man haft lagen sedan 2009 och det har gett resultat, enligt Johansson. Det ska bland annat ha lett till att en ledamot i Stortinget åkte fast för sexköp i Lettland.

– Vi måste gå på dem som organiserar, och efterfrågar, den här verksamheten. Att gå på efterfrågan tror jag faktiskt är rätt viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.