Regeringen införde skatt på stora solcellsanläggningar den första juli och skyllde på EU-regler. Men efter att EU-kommissionen sagt att det inte finns sådana krav, är nu regeringen beredd att sänka skatten.
– Om det nu kommer signaler från kommissionen att vi kan gå ner ytterligare eller inte behöver ha hela den här skatten, då jobbar vi som sjutton nu med att se om det finns ytterligare möjligheter. För oss är det viktigt att värna solelen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Men hur kan ni först komma fram till att det inte var möjlig och nu till att det är möjlig att sänka skatten?
– Det var en utredning som kom fram till att vi behövde göra på det här sättet. Nu har vi fått signaler från kommissionen att det inte var nödvändigt. Det är det vi jobbar med nu.
”Finns inga krav”
Regeringen har motiverat skatten med att EU:s regler om konkurrens och statsstöd kräver att Sverige inför skatten. Men som SVT Nyheter kunde berätta i tisdags för en vecka sedan stämmer inte det enligt EU-kommissionens representation i Sverige. Representationen hade grundligt har utrett vad som gäller för att inte EU felaktigt ska få skulden.
– Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi. Vad det gäller statsstöd måste vi granska varje individuellt fall, men det är viktigt att framhålla att vi har givit grönt ljus i många andra fall i andra medlemsländer till subventioner eller undantag från beskattning av förnybar energi, sa Katarina Areskoug Mascarenhas, chef på EU-kommissionens representation i Sverige.
Nya skatten stoppade jätteprojekt
Medan små anläggningar på villatak fortfarande slipper betala skatt för egen el, så finns det nu en övre gräns på en effekt på 255 kW. Det gäller även om företaget förbrukar all el själv och inte säljer något ut på elnätet. På taket till matgrossistens Martin och Serveras nya lager i Enköping var det förberett för 1.500 kvadratmeter solceller. Anläggningen var upphandlad och klar, men den nya skatten har stoppat alltsammans.
– Det är de nya skattereglerna som gör att det blir väldigt svårt att räkna hem en sådan här investering. Då finns det andra investeringar i annan miljösmart teknik som vi styr över på istället, sa Per-Erik Kanström, fastighetschef på Martin och Servera.
En del i de nya skattereglerna gör att många stora anläggningar skulle drabbas. Om ett företag har flera mindre anläggningar räknas de som en, och det betyder att företaget kommer över gränsen och får betala skatten. Martin och Serveras planerade anläggning i Enköping skulle i sig självt inte ha kommit över gränsen, men företaget har redan en solcellsanläggning i Umeå.
– I det här fallet hade den här anläggningen drabbats av att vi skulle få betala skatt även på vår anläggning i Umeå, trots att det är ett långt avstånd emellan, säger fastighetschef på Martin och Servera.
Ska ske så fort som möjligt
Den svenska regeringen hade inte kontaktat kommissionen om regelverket innan man införde skatten. Varken finansminister Magdalena Andersson eller energiminister Ibrahim Baylan ville ställa upp för en intervju med SVT i förra veckan. Nu har regeringen ändå nåtts av nya besked från EU-kommissionen.
– Ja, det är ju de uttalanden vi har sett i media, säger Magdalena Andersson (S).
Men hur mycket skatten ska sänkas eller när det i så fall kan ske kan inte Magdalena Andersson svara på i dag.
-– Så fort som möjligt hoppas jag att vi kan göra det i så fall.
För Martin och Servera kan dagens besked från regeringen möjligen göra att solsatsningen bli av. Eftersom allt var förberett är det enkelt att installera den anläggning som var tänkt från början.
– Som det ser ut just nu kommer vi inte att bygga solceller. Det är därför vi har pausat här. Men när lagstiftningen ändras och beslutsfattarna tar ett annat beslut, då är allt förberett här för att vi kommer att investera i det. Då blir det 1500 kvm solceller här i Enköping, säger Per-Erik Kanström, fastighetschef på Martin och Servera.