– Det smärtar mig att Sverige inte kan ta emot asylsökande på den höga nivå vi gör i dag, sade statsminister Stefan Löfven på presskonferensen och menade att flyktingsituationen är ohållbar.
Regeringen vill att antalet asylsökande ska minska drastiskt och vill därför att svenska asylregler ska anpassas till EU:s miniminivå. Man föreslår bland annat tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta till alla flyktingar förutom kvotflyktingar. Undantag görs för barn och deras familjer som registrerat sin ansökan innan förslaget presenterats. Övriga skyddsbehövande har inte rätt till uppehållstillstånd.
Dessutom vill regeringen begränsa rätten till anhöriginvandring och skärpa försörjningskraven.
Utökade id-kontroller
Regeringen föreslår också utökade id-kontroller på bussar och tåg vid gränsen. Syftet är att sätta press på övriga EU-länder att ta ett större ansvar över flyktingsituationen.
– Nu måste fler söka asyl – och erbjudas skydd – i andra länder, sade statsministern.
”Måste skapa andrum”
Löfven beklagade att EU:s medlemsländer inte klarat av situationen.
Han betonade att förslagen syftar till att minska antalet asylsökande till Sverige och att bättre kunna ta hand om de som redan kommit till Sverige.
– Syftet är att skapa ett andrum för svenskt flyktingmottagande.
Regeringen kan dock inte ange hur mycket antalet asylsökande beräknas minska genom åtgärderna.
Romson i tårar
Även MP-språkröret Åsa Romson var med på presskonferensen, hon var mycket känslosam och berättade att beslutet varit svårt för Miljöpartiet, som gjort sig känt för att vara ett flyktingvänligt parti.
– Jag ska vara helt ärlig, vi har under den senaste tiden ett antal mycket svåra debatter i partiet just kring verkligehetsbilden. De senaste veckorna har jag blivit helt övertygad om att bästa sättet att hjälpa mina miljöpartistiska kommunalråd är att ändå göra något, sade hon och föll i gråt.
– Jag hoppas och tror att mitt parti har acceptans för att regeringen måste genomföra de här åtgärderna inte minst för att Sverige ska fortsätta vara ett land som tror att öppenhet, reglerad invandring och god etablering leder till ett starkt samhälle.
Löfven betonade att beslutet är svårt för båda regeringspartierna.
Nya samtal med oppositionen
Löfven sade att regeringen söker ”bredast möjliga politiska stöd” för förslagen.
– Vi kommer därför nu att bjuda in de partier som ingick i den förra migrationspolitiska överenskommelsen till samtal.
”Regeringen vill visa handlingskraft”
Senast i går gick M-ledaren Anna Kinberg Batra ut och krävde nya samtal och en ny migrationsöverenskommelse. Men regeringen valde att presentera förslagen först och sedan försöka förankra dem hos andra partier.
– Regeringen vill visa på handlingskraft, de vill visa att det är vi som är regeringen. De vill inte ge kredd till oppositionen att det är de som driver regeringen framåt, säger SVT:s politikreporter Kerstin Holm.
Hon tror att förslagen kommer att få stöd hos flera oppositionspartier.
– Jag tror att oppositionen kommer att ställa upp på det här. Kristdemokraterna, Moderaterna och även Liberalerna har ju pratat om den här riktningen.
Migrationsverket vill inte kommentera regeringsförslagen om flyktingmottagandet med hänvisning till att man ännu inte hunnit studera dem tillräckligt noggrant, uppger Pierre Karatzian på verkets presstjänst till TT.
Så skärps asylreglerna
- Utlänningslagen ska anpassas till EU:s miniminivå. Det rör sig om en tillfällig lagstiftning som ska gälla under tre år.
- Rätten till anhöriginvandring tidsbegränsas. Bara mycket begränsade undantagsfall tillåts.
- Åldersbestämning av unga ska införas.
- Tillfälliga uppehållstillstånd för alla utom kvotflyktingar. Undantag görs för barn och familjer som registrerats innan de nya reglerna presenterats i dag. Bestämmelserna om uppehållstillstånd på grund av synnerligen eller särskilt ömmande omständigheter ska ersättas med en bestämmelse om att uppehållstillstånd kan medges av humanitära skäl i vissa, mycket begränsade undantagsfall.
- Försörjningskraven kommer att skärpas.
- ID-kontroller ska införas på samtliga kollektiva transportsätt till Sverige.