Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Viktigt att polisen och andra myndigheter får effektiva verktyg”. Hör justitieminister Gunnar Strömmer (M) om regeringens nya beslut här. Foto: Enno Ladwig/SVT

Regeringen utökar hemliga tvångsmedel för att hitta eftersökta personer

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli svårare för misstänka och dömda personer att hålla sig undan utredning, lagföring och straff. Även för personer som utgör en säkerhetsrisk för Sverige.

Som åtgärd ska det vara möjligt att använda sig av hemliga tvångsmedel för att hitta eftersökta personer, detta beslutade regeringen på torsdagen.

I höstas trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt för poliser att bland annat avlyssna personer som är inblandade i grov brottslighet.

Nu utökar regeringen möjligheten för brottsbekämpande myndigheter att använda tvångsmedel för att hitta personer som är misstänkta för brott eller straffade för brott, som håller sig undan rättsväsendet.

– Det är väldigt viktigt att polisen och andra myndigheter får effektiva verktyg för att kunna lokalisera personer, så att de exempelvis kan avtjäna ett straff, säger Gunnar Strömmer (M) till SVT.

Syftet med hemliga tvångsmedel

Det ska även ges en utökad möjlighet att använda tvångsmedel i syfte ”att lokalisera utlänningar som av Säkerhetspolisen bedömts utgör kvalificerade hot mot Sveriges säkerhet och som missköter sin anmälningsskyldighet”, går att läsa.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.

Hela intervjun med Gunnar Strömmer om utökade tvångsmedel i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.