Regeringen vill kunna komma åt gängledare

Uppdaterad
Publicerad

Fler poliser i 14 utsatta områden, skärpta vapenlagar och möjlighet att dömas till försök, förberedelse eller stämpling för ytterligare ett 15-tal brott. Det är förslag som regeringen i dag presenterar för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Under en pressträff med justitieminister Morgan Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och rikspolischef Dan Eliasson presenterades regeringens nya förslag för hur den organiserade brottsligheten ska bekämpas. Ministrarna fick uppdraget av statsministrarna i somras och bakgrunden är de många uppmärksammade skjutningarna i framförallt Malmö och Göteborg.

Främst vill man försöka komma åt ledare och beställare i kriminella gäng – genom att kriminalisera försök, förberedelse och stämpling till ett 15-tal brott, bland annat vapenbrott, övergrepp i rättssak och olaga hot mot tjänsteman.

Regeringen vill också kunna ”slå mot pengarna” – och utvidga möjligheten att förverka pengar och egendom hos personer som begått brott som kan leda till fyra års fängelse istället för sex år som i dag.

Gängklädsel i domstolar ska kunna förbjudas

Säkerheten i domstolen måste också bli bättre, menar regeringen och det ska man komma åt med bland andra förslag som förbud mot västar och fotograferingsförbud i domstolar.

– Man ska kunna förbjuda gängklädsel hos åskådare i domstolen eftersom det kan verka hotfullt för vittnen, säger Morgan Johansson.

Förändringar i sekretesslagstiftningen ska förenkla för myndigheter att kunna dela information om misstänkta brott och personer som kan vara intressanta att utreda vidare.

Brottsförebyggande rådet får i uppdrag att satsa på förebyggande arbete och även genomföra kartläggningar i utsatta områden.

Utsatta områden i fokus

Rikspolischefen Dan Eliasson presenterade 14 utsatta områden där poliser ska bli mer närvarande och som man satsar extra på. Bland dessa fanns bland andra Husby, Tensta, Hallunda i Stockholm, Ronna i Södertälje, Araby i Växjö, Vivalla i Örebro, Rosengård, Södra Sofielund i Malmö och Biskopsgården och Bergsjön i Göteborg.

Polismyndigheten får i uppdrag att skapa förutsättningar för nya insatser mot illegala vapen och explosiva varor. Samtidigt utlyses också en ny vapenamnesti.

Justitieminister Morgan Johansson påpekade också att det pågår en utredning hur det kriminella utnyttjandet av de sociala försäkringssystemen ska stoppas.

Avslutningsvis ska dagens system med frigivning efter dömda avtjänat två tredjedelar av fängelsestraffet ses över. Morgan Johansson påpekade särskilt att det inte bör gälla för den som bedöms återfalla i grov brottslighet.

Regeringens förslag:

• Ett förnyat myndighetsuppdrag att bekämpa organiserad brottslighet

• Ett uppdrag till Polismyndigheten om insatser mot illegala vapen och explosiva varor

• Kriminalisering av försök, förberedelse och stämpling till grovt och synnerligen grovt vapenbrott

• Skärpning av straffbestämmelserna för olovlig hantering av explosivvaror

• Översyn av det rättsliga skyddet av våra sociala trygghetssystem

• Bättre förutsättningar för trygga och säkra rättegångar

• Uppdrag till Brå att kartlägga åtgärder mot kriminalitet i socialt utsatta områden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.