Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: TT

Regeringen vill sänka arbetsgivaravgift för enmansföretag

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om vårbudgeten mellan regeringen och Vänsterpartiet är inne i ett intensivt slutskede. Redan nu kan SVT Nyheter berätta att regeringen föreslår sänkta arbetsgivaravgifter för enmansföretagare från och med nästa år.

Regeringen vill att fler enmansföretagare ska ta steget och våga anställa sin första medarbetare. Därför sänker man arbetsgivaravgiften till drygt 10 procent för den första person företagaren anställer.

Förändringen innebär att den som anställer sin första medarbetare bara behöver betala ålderspensionsavgiften på 10,21 procent – men slipper den allmänna löneavgiften och särskilda löneskatten under det första året.

Därmed minskar lönekostnaden med drygt 4.200 kronor i månaden för en anställd som tjänar 20.000 kronor.

– Vi vet ju att det finns många egenföretagare runtom i Sverige som funderar på om de ska anställa men inte riktigt vågar ta det där klivet för det är ju ett ganska stort beslut. Då tänker vi att det här ”växa-stödet” kanske är det som gör att fler faktiskt vågar göra det, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Vill inte berätta hur det finansieras

Sänkningen riktar sig till de enskilda näringsidkare som inte har några anställda men gäller inte för de som har aktiebolag. Hur många jobb som förändringen väntas ge är oklart.

– Det beror på hur många egenföretagare som nappar på det här erbjudandet nu och ser till att anställa en ytterligare person. Men vi tror att det här är ett riktat stöd som faktiskt kan ge ganska många jobb runtom i Sverige, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Sänkningen innebär att staten får in drygt 400 miljoner mindre nästa år men hur det ska finansieras vill Magdalena Andersson inte berätta i dagsläget.

– Vi kommer med de samlade budgetförslagen i samband med höstbudgeten där vi kommer att visa var vi kommer höja skatter och var vi kommer sänka.

Kan vi förvänta oss inkomstskattehöjningar nästa år?

– Nej, jag ser inga större inkomstskattehöjningar framför mig.

Centern har fört fram

Ett liknande förslag har tidigare förts fram av Centerpartiet men de vill slopa hela arbetsgivaravgiften för enmansföretagare i två år.

– Regeringen ger oss rätt i att vill man ha fler jobb måste man sänka kostnaderna för att anställa. Nu lägger regeringen tyvärr ett förslag som inte går tillräckligt långt och är för krångligt, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson.

Även Moderaterna tycker att sänkningen inte räcker.

– Det är klart att det är ett litet steg i rätt riktigt, men det är ett väldigt litet steg i rätt riktning. Det bleknar jämfört med allt annat som regeringen har gjorts, som har varit i motsatt riktning. Det här är en minimal sänkning, men samtidigt är det bättre än ingenting, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Intresseorganisationen Företagarna har länge lobbat för sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag. Men de hade önskat att även aktiebolag fått del av sänkningen.

– Likväl är det här en viktig och efterlängtad signal från regeringen att man ser småföretagens verklighet och hinder för att anställa. Att anställa den första personen är ofta ett oerhört stort steg för en företagare och för att fler jobb ska skapas behöver hinder rivas och kostnaderna sänkas, säger vd Günther Mårder.

Fakta: Budgetförslaget

  • Enskilda näringsidkare utan anställda får från och med nästa år en rejäl rabatt på arbetsgivaravgifterna och ska bara betala ålderspensionsavgiften på 10,21 procent. De totala arbetsgivaravgifterna ligger idag på 31,42 procent.
  • Sänkningen gäller under det första året och omfattar inte aktiebolag.
  • Nästa år beräknas nedsättningen av arbetsgivaravgiften minska statens intäkter med 410 miljoner, åren därefter med 330 miljoner om året fram till 2020.
  • För att ta del av sänkningen måste anställningen vara på minst halvtid, i minst tre månader och den gäller för löner upp till 25.000 kronor.
  • Regeringen vill också att det ska bli frivilligt för företag med en liten försäljning att betala moms. Gränsen ska gå vid en årlig försäljning på 30.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.