Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) om regeringens förslag: ”Vill säkerställa att anhöriginvandringen stramas åt”. Foto: SVT

Regeringen vill skärpa kraven för anhöriginvandring

Uppdaterad
Publicerad

Tidöpartierna ska tillsätta en utredning för att se över hur villkoren för anhöriginvandring ska skärpas. Anledningen är att man tycker delar av reglerna är för generösa i nuläget.

På en pressträff på tisdagen presenterade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och SD:s migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling den utredning som nu ska tillsättas.

Bland annat vill man att utredaren ska undersöka hur försörjningskraven för anhöriginvandring kan skärpas, och huruvida det ska vara ett krav på en heltäckande sjukförsäkring för att en person ska få komma till Sverige genom anhöriginvandring.

– Försörjningskraven syftar framför allt till att stärka integrationen och bedöms öka drivkraften för anknytningspersoner att komma i arbete och bli självförsörjande, säger Ludvig Aspling.

Mer dna-analys

Man vill även att utredaren ska analysera om dna-analys behövs i fler fall för att kunna säkerställa släktskap mellan personer.

– Användningen av dna-teknik kan vara ett viktigt instrument för att till exempel skydda barn från att sammanföras med en person de egentligen inte är släkt med, säger Aspling.

De nuvarande reglerna för anhöriginvandring är mer generösa än vad EU-rätten och andra internationella åtaganden kräver, menar Maria Malmer Stenergard.

– Det svenska regelverket är dessutom komplicerat och kan uppfattas som inkonsekvent, säger hon.

V: ”Ser ett oroväckande mönster”

Men Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Tony Haddou ställer sig kritisk till Tidöpartiernas utredning och säger sig se ”ett oroväckande mönster”.

– De här förslagen som regeringen lägger vet vi med säkerhet spelar flyktingsmugglare i händerna, säger han.

Han menar att när regeringen ”täpper till” de lagliga vägarna in till Sverige så innebär det i praktiken att människor istället tar farliga och dödliga vägar över Medelhavet.

– Det är otroligt ansvarslöst och cyniskt av regeringen, säger Haddou.

Malmer: ”Ska ske under ordnade former”

Migrationsministern menar dock att regeringen ”på alla sätt” försöker säkerställa att människor inte riskerar sina liv på Medelhavet för att söka asyl” – men att många gör det ändå.

I sådana fall ska man ha möjlighet till familjeförening som stadgas i EU-konventionen, säger Malmer till SVT.

– Men det ska ske under ordnade former. Det är inte rimligt att Sverige har ett regelverk som går utöver vad vi kommit överens om i EU-kretsen, säger hon.

Både anhöriginvandring till personer med uppehållstillstånd och svenska medborgare ska omfattas av utredningen, som ska redovisas i augusti 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.