Finanspolitiska rådets ordförande John Hassler. Foto: SVT Nyheter

Regeringens experter: Inför låglönejobb

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens egna experter i det Finanspolitiska rådet anser att en expertkommission omedelbart bör tillsättas med anledning av det stora antalet asylsökande som kommer till Sverige för att främja integrationen på arbetsmarknaden.

”Den svaga förankringen på arbetsmarknaden bland utrikes födda är ett politiskt misslyckande som innebär stora sociala problem som nu riskerar att dramatiskt förvärras”, skriver rådet, som granskar regeringens ekonomiska politik.

– Det viktigaste är att man tillsätter en kriskommission av experter som får i uppdrag att utreda flyktingkrisen, säger Finanspolitiska rådets ordförande, John Hassler, till SVT Nyheter.

Det viktigaste är att få folk i arbete och i det avseendet har Sverige, enligt Hassler, inte lyckats så bra tidigare.

– Vi måste göra om och göra nytt, säger Hassler.

Enligt Finanspolitiska rådet handlar det i första hand om att skapa en låglönesektor med låga kvalifikationskrav och betydlilgt mer flexibla anställningsvillkor.

Oro för lönedumpning

– Vi tänker oss jobb som kan utföras utan gymnasieutbildning, säger John Hassler.

Liknande förslag har tidigare fått massiv kritik för att en låglönesektor kan komma att pressa ned lönerna generellt på arbetsmarknaden.

– Jag förstår oron men jag tror att den är obefogad. De som har en yrkesutbildning och kan svenska har i allra högsta utsträckning en produktivitet som motsvarar deras lön.

Om Sverige inte inför en låglönesektor befarar Finanspolitiska rådet att en stor grupp människor kommer att hamna utanför arbetsmarknaden.

– Det är inte acceptabelt socialt och får stora konsekvenser för samhällsekonomin, säger John Hassler.

Finansministern: Vi sätter inte löner

På frågan vad regeringen tycker om Finanspolitiska rådets rekommendationer om låglönejobb svarar finansminister Magdalena Andersson (S) att det inte är regeringen som sätter löner utan det är arbetsmarknadens parter som sköter den biten.

– Det är en central del av den svenska modellen, säger Magdalena Andersson.

– Däremot är det viktigt att lyssna på experter som är specialister på arbetsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.