• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Reinfeldt ber Kina släppa 13 fångar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt bad Kina att släppa 13 fångar, bl.a. människorättsförkämpen Hu Jia, när han träffade Kinas president Hu Jintao i dag. Han lämnade en lista med namn.

Reinfeldt tog också upp frågan om dödsstraffet och brister i Kinas rättsväsende, samt Tibetfrågan, rapporterar SVT:s utsända Kerstin Holm.

Skälet till att statsministern inte ville avslöja i förväg att han skulle ta upp de här människorättsfallen var rädsla för att Kinaresan skulle kunna bli inställd, uppgav Reinfeldt.

Hu Jia är en av Kinas mest kända människorättsaktivister. Han dömdes i början av april till tre och ett halvt års fängelse. Hans hustru och lilla dotter satt fram till dess i husarrest tillsammans med honom en längre tid.

Tidigare har EU som helhet begärt frigivning av den 34-årige Hu Jia. Domen mot honom den 3 april väckte uppseende i omvärlden och både EU och USA protesterade snabbt. Domen kritiserades också av FN:s människorättskommissarie Louise Arbour och av Amnesty International.

Fyra hamn på listan

De fyra fall som Amnesty International i förväg bett Fredrik Reinfeldt ta upp med kinesiska myndigheter:

• Hu Jia. Har arbetat med människorätts-, aids- och miljöfrågor och för självstyre i Tibet. Dömd till tre och ett halvt års fängelse.

• Ye Guozhu. Ansökte om tillstånd för att demonstrera mot tvångsförflyttningar inför OS i Peking. Dömd till fyra års fängelse.

• Chen Guangcheng. Arbetade mot tvångssteriliserings- och abortkampanj. Dömd till drygt fyra års fängelse.

• Yang Chunlin. Samlade in namnunderskrifter mot att bönder fått sin mark konfiskerad utan rimlig ersättning inför OS. Dömd till fem års fängelse.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.