Bild från skjutning i Biskopsgården. Foto: TT

Rekordmånga ouppklarade mord i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ouppklarade mord i Sverige har aldrig varit så många som nu. En stor del av dem har skett i kriminella kretsar, något som gör fallen mer svårutredda för polisen, som tror att antalet så kallade ”kalla fall” kommer att öka i framtiden.

Det dödliga våldet i samhället minskar totalt men ökar kraftigt i kriminella miljöer. I början av 1990-talet sköts 4 personer ihjäl per år i gängmiljön. 2015 är siffran 29 dödsoffer i gängmiljön.

Även 2016 har flera misstänkta mord i gängmiljö skett.

Kriminologen Mikael Rying har kartlagt alla mord som skett i Sverige sedan 1990.

– Mord i gängmiljö är ofta väldigt svåruppklarade och de kräver väldigt stora resurser. Jämfört med andra mord vill ingen heller vittna eller berätta vad de vet till polisen. Många av morden sker även utomhus vilket försvårar utredningarna på grund av att spår förstörs säger Mikael Rying till SVT Nyheter.

Färre mordfall inom kriminella kretsar klaras upp

Det finns cirka 450 ouppklarade mord i Sverige. Drygt ett 100-tal av dessa ouppklarade mord har skett i kriminella kretsar i Sveriges storstadsområden. För 25 år sen var det bara några procent av de ouppklarade morden som skett i gängmiljö.

– Efter ett mord sker ofta ett hämndmord som senare också ska hämnas. Polisen har inte resurser till att klara av alla mord som sker. Det ökar och ökar och kommer att innebära att polisens ”kalla fall-grupper” kommer att till stor del få jobba med de här i framtiden säger Mikael Rying.

Många i gängmiljön lättkränkta

Under tidiga 1990-talet klarade polisen upp åtta av tio mord i kriminella miljöer. Samma siffra är idag tre av tio.

– Tidigare handlade ofta till exempel om en knarkaffär som gick fel mellan några personer. Nu kan det vara allt ifrån uppgörelser om narkotika, vapen eller andra stora värden och för dem viktiga frågeställningar. Men ofta kan det även vara bagatellartade anledningar, till exempel svartsjuka, en ful tatuering eller helt enkelt att de skjuter fel person. Det handlar ofta om att de är väldigt lättkränkta säger Mikael Rying till SVT Nyheter. 

Fler utredare krävs

Mikael Rying menar att det går att lösa de här brotten men att polisen måste förstärkas. Inte fler yttre poliser men med fler mordutredare.

– Under 2011-2012 skedde det flera mord i Malmö och då tillsatte man stora nationella resurser till polisen i Malmö. Det var väldigt lyckat och under två och ett halvt år skedde inte ett mord i Malmö, säger Mikael Rying till SVT Nyheter.

Under veckan som gått hölls en konferens i Stockholm kring grova brott och ”kalla fall” där Mikael Rying och ett 50-tal brottsutredare bland annat diskuterar problematiken kring det ökande antal mord inom kriminella kretsar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.