Rekordmånga unga äter antidepressiva

Uppdaterad
Publicerad

Det skrivs ut för mycket antidepressiv medicin i Sverige. Men samtidigt för lite. Det menar en av Sveriges främsta experter inom psykiatri.

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att konsumtionen av antidepressiva läkemedel stadigt fortsätter att öka, främst bland unga. Konsumtionen 2012 slår alla rekord, rapporterar Sveriges radio.

Över 100.000 människor, drygt fyra procent av befolkningen i åldrarna 15 till 34 år äter i dag någon form av antidepressiv medicin.

– Ett problem är att det sker en förskrivning på fel indikation. Livskriser av olika slag. Psykiska problem orsakade av yttre omständigheter som skilsmässa, arbetslöshet, eller en nära anhörig som avlider. Svåra och tuffa skeden i livet som alla i mer eller mindre omfattning möter, säger psykiatriprofessorn Danuta Wasserman som leder NASP, Nationellt centrum för suicidalforskning och prevention av psykisk ohälsa.

Söker man hjälp och vänder sig till vårdcentral eller företagshälsovården i ett sådant läge slutat det inte sällan med att man går därifrån med ett recept på antidepressiv medicin. Det är enklare och billigare så än annan behandling som till exempel samtalsterapi.

Men Danuta Wasserman menar samtidigt att introduktionen av antidepressiva läkemedel var ett viktigt tillskott i behandlingen av svåra, ibland livshotande, depressioner och att de har bidragit till den minskning av självmord i Sverige de senaste dryga 20 åren.

– Det finns också ett problem med underförskrivning. Människor som skulle behöva antidepressiv medicin men som av olika skäl inte får det. Personer som drabbats av svåra och djupa depressioner, som obehandlade kan vara livshotande, säger Danuta Wasserman.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.