Jo, för varje vecka i klubbar runt om i landet från Finspångs AIK till Sunderby SK ställer engagerade unga personer och föräldrar upp som ledare på sin fritid, i de allra flesta fallen oavlönat, i regn och kyla med frusna fingrar och ljumma varmkorvar.
Det skjutsas barn och tvättas fotbollskläder, fotbollar ska pumpas och det är domarbrist i många distriktsförbund och i de allra flesta ungdomsserier är domarersättningen symbolisk.
Tidigare ordförande Lars-Åke Lagrells försvarslinje att så länge fotbollförbundet gynnades av affären så är affären helt ok att göra håller inte. För även om det kan komma som en nyhetsflash för Lagrell så verkar Svenska fotbollsförbundet i Sverige.
Bidrar med skattepengar
Och alla de föräldrar och ledare som ställer upp med sin tid och engagemang är vanliga medborgare som varken har tid, pengar eller möjlighet att ägna sig åt avancerad skatteplanering även om man så skulle vilja.
Dessutom har vi svenskar bidragit direkt till Svenska fotbollförbundet genom cirka 160 miljoner kronor i statsbidrag genom Riksidrottsförbundet sedan 2010.
Kommuner ställer upp med gräsplaner och grusplaner. Närmare bestämt 5.789 stycken om man får tro Kommunförbundets sammanställning från 2013. För att inte tala om kommunala bidrag till föreningarnas verksamhet.
Och affären och upplägget kring försäljningen av sändningsrättigheterna av Allsvenskan ifrågasattes av flera klubbar redan när det blev känt.
Borde ha kollats
I Svenska fotbollförbundets dokument kring mål och vision för 2013-2017 står det:
”Vi föregår med gott exempel och visar öppenhet och respekt för människors lika värde samt motverkar alla former av diskriminering samt gynnar arbetet för jämställdhet och mångfald….Fotbollen bygger på det ideella ledarskapet och präglas av glädje, gemenskap och rent spel.”
Det är möjligt att norrmannen Rune Hauge som har sin hemvist i skatteparadiset Guernsey och bolag på British Virgin Islands skött allt enligt lagens alla regler. Och att det är ren otur att bolaget Kentaro inte hann betala in sin skatt innan det gick i konkurs.
Men i begreppet ”rent spel” skulle det kunna inbegripa att innan Svenska fotbollförbundet betalar ut 150 miljoner kronor till bolag i skatteparadis förvisar man sig om att allt sköts på rätt sätt.
För att tala fotbollsspråk; markeringsspelet verkar ha fungerat sisådär.