Rikspolischefen: ”Det är djupt beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Högarna med ouppklarade brott växer samtidigt som den egna personalen är rejält missnöjd med polisens omorganisation. Det var en hårt trängd rikspolischef som svarade på kritiken i Aktuellt. 

SVT Nyheters granskning av polisens bristande förmåga att lösa brott är ingen munter nyhet. Vare sig för de drabbade brottsoffren eller för rikspolischefen Dan Eliasson. Den så kallade ärendebalansen, antalet brott som  är under handläggning, har ökat från 131.000 år 2011 till drygt 158.000 i september i år.

”Jobbar stenhårt”

– Det är djupt beklagligt och det ska inte vara på det viset. Vi är 30.000 polisanställda som jobbar stenhårt för att brottsoffren ska få upprättelse, säger rikspolischef Dan Eliasson.  

Krisen inom polisen

– Vi ska komma i fatt, men läget är allvarligt som det är nu. 

Granskningen visar att polisens egen målsättning, att högt en tiondel av de ärenden som kommer in under ett år ska vara under handläggning, har inte uppnåtts en enda gång de senaste fem åren. Man har även misslyckats med att beta av högarna med olösta brott som är äldre än sex månader.

Gängkriminaliteten tynger

Varför lyckas ni inte med att lösa fler brott? 

– Vi är väldigt tyngda av den gängkriminalitet och det dödliga våld som finns i vårt samhälle just nu. Bara i Stockholm har vi 46 mord, 62 mordförsök och över 100 skjutningar som vi håller på att jobba med. Jag tror att människor förstår att det tar väldigt mycket utredningsresurser.  

Dan Eliasson tycker ändå att inte människor som utsätts för inbrott och andra typer av brottslighet ska känna vanmakt. Han uppmanar de drabbade att fortsätta anmäla.

Utvecklad teknik

– Vi försöker komma i fatt genom att anställa fler personer, vidareutbilda personal och utveckla vår teknik.  

Inrikesminister Anders Ygeman har fortsatt förtroende för dig men vill samtidigt se bättre resultat innan årsskiftet. Hur troligt är det att ni klarar det på några veckor? 

– Vi kommer att förändra den här bilden, den negativa utvecklingen har redan brutits på en hel del håll i landet. Men i Stockholm, Göteborg och Malmö äter gängkriminaliteten så mycket resurser att det kommer att dröja en bit in på 2017 innan vi lyckas vända trenderna där. 

Avgångskrav

Den omfattande kritiken mot polisens omorganisation och oppositionens missnöje med Dan Eliassons insatser som rikspolischef har fått många att tvivla på att han blir kvar på posten så länge till. Själv idkar han viss självkritik.

– Jag och ett antal höga befattningsinnehavare tror på de åtgärder vi håller på att genomföra. Samtidigt så har omorganisationen varit betydligt tyngre än jag trodde när jag tillträdde, men nu närmar sig slutfasen och vi ska dra den i land.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet