Foto: TT

Riksrevisionen kritiserar Försvarsmakten: Övervärderade Jas-delar med 854 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten får kritik för att ha övervärderat beredskapstillgångar i form av reservdelar från Jas-plan som tagits ur drift. Enligt Riksrevisionen handlar det om en övervärdering med 854 miljoner kronor. Försvarsutskottet har tidigare begärt att få redovisat vad som hänt.

I årsredovisningen 2015 redovisade Försvarsmakten beredskapstillgångar till 4,4 miljarder kronor. Det handlar om delar av Jas 39-flygplan, version A och B, som under 2015 och tidigare år monterats ur flygplanen för att användas som reservdelar, innan stridsplanen utrangerats.

Försvarsmakten har tidigare inte bedömt att reservdelarna hade ett ekonomiskt värde. Men försvaret bokförde reservdelarna under 2015 och uppskattade hur mycket det skulle kosta att återanskaffa dem, med hänsyn till delarnas ålder.

Försvaret skapade ”nya” värden

Riksrevisionens bedömning är att Försvarsmakten genom att använda återanskaffningsvärdet vid värderingen skapat ”nya” värden i balansräkningen.

Värderingen borde istället gjorts till ett 854 miljoner kronor lägre belopp. Det borde ha varit totalt 3,6 miljarder kronor, anser Riksrevisionen, som är den myndighet som har till uppdrag att granska statliga myndigheter.

Fick lön i fyra år trots avslutad anställning

Revisorerna slår också ner på flera fel i personalkostnaderna.

Försvarsmakten har till exempel betalat cirka 800.000 kronor i lön till en person i fyra år efter att personen slutat, utan att man upptäckt felet.

En annan person ska ha fått cirka 300.000 kronor utbetalt under 15 månader efter att personen fick tjänstledigt.

Brister i hantering av flygfotogen

När Riksrevisionen besökte en av Försvarsmaktens flygflottiljer konstaterades det att försvarets rutiner inte kunde visa att inköpt flygbränsle är vad som tankas i och förbrukas av planen. Det är tredje året i rad som revisorerna slår ner i hanteringen av flygfotogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.