Och bland ansökningar om att starta nya skolor syns att riskkapitalisterna är på väg att ta över ännu mer av den svenska skolan.
Inför nästa år finns 489 ansökningar om att starta nya skolor, vilket är nytt rekord. Bland dem är ungefär var tredje från skolföretag som kontrolleras av riskkapitalister.
-Det är en stor andel, säger Kjell Hedwall på Skolinspektionen, som ser hur stora koncerner tar över mer och mer av friskolemarknaden.
Det är fyra koncerner som dominerar: Kunskapsskolan, John Bauer, Baggium och Academedia. Alla utom Kunskapsskolan kontrolleras i dag av riskkapitalbolag utanför Sverige.
Allra störst är Academedia, som driver ett 20-tal skolföretag, däribland Pysslingen, Vittra, Fenestra, och Rytmusgymnasiet.
Satsar för att sälja
Academedia har i år ansökt om att starta över 100 nya skolor.
-Gör man en bra skola, vill man göra fler bra skolor, säger företagets vd Marcus Strömberg till SVT.
Academedia gjorde senaste året en vinst på 89 miljoner efter skatt. Men riskkapitalisternas affärsidé bygger ofta på att växa – för de stora vinsterna kommer först när man säljer bolaget.
John Bauer är ett exempel på ett företag som gått med förlust flera år i bokföringen. Men det finns överskott.
-Vi har överskott som går till att starta nya skolor, säger styrelseordföranden Arne Bernroth till UR, som i ”Världens bästa skitskola” ikväll granskar John Bauerkoncernen.
John Bauer vill liksom de andra ständigt starta nya skolor, för att koncernen skall växa, och ge ett högre pris när man säljer.
I vissa bolag tar också ägarna stora lån, för att starta nya skolor, och lånen betalas med skolpengen.
Skatteparadis problematiskt
I debatten om riskkapitalbolag i vården har det funnits kritik mot företag som skatteplanerar via skatteparadis. Academedias ägare EQT, har ägandet via en fond i skatteparadiset Guernsey.
VD Marcus Strömberg säger till SVT att det känns problematiskt att deras ägare placerat sig i ett skatteparadis, av skatteskäl:
-Jag tycker det är dåligt. Allt som kan påverka vårt förtroende är negativt för oss.
Skolinspektionen har blivit allt tuffare med att godkänna nya skolor. De flesta får numer avslag.
Men just John Bauer har fått alla sina ansökningar beviljade. Detta trots att John Bauer, fått många anmälningar till skolinspektionen, och svidande kritik bland annat mot gymnasiet i Sundsvall. Där kritiserar myndigheten betygssättning, närvarokontroll, obehöriga lärare, bristande stöd och för lite undervisningstid.
Skolinspektionen har inlett en stor granskning av hela John Bauer-koncernens skolor. Men samtidigt får man nu starta åtta nya grundskolor.
Fler besök
Kjell Hedvall, avdelningschef på skolinspektionen, säger till SVT att myndigheten har bedömt deras ansökningar och utifrån dem inte hittat skäl att ge avslag.
Tycker man då att en ansökan på ett papper ger en heltäckande bild, med tanke på all kritik Johan Bauer fått?
-Nej det kan vara problematiskt, medger Kjell Hedwall. Därför har skolinspektionen beslutat att göra fler besök inför skolstart på nya friskolor, för att försöka förhindra att skolor med dålig kvalitet startas.
Rättelse: Tidigare uppgavs att siffrorna rörde var femte skola. Det är var femte friskola som ägs av riskkapitalister.
Se mer om riskkapitalister i skolan i Rapport 19.30, Aktuellt 21.00 och i i SVT2 20.00 i kväll.
Johan Zachrisson Winberg
johan.winberg@svt.se