När antalet robotgräsklippare ökar i landets trädgårdar blir igelkottsolyckorna per automatik också fler.
Igelkottarna rullar ihop sig om de känner fara, men taggarna hjälper inte mot gräsklippare. De större djuren kan klara sig om gräsklipparen stannar, men de mindre är ofta för små för att få stopp på maskinen. De blir då istället skalperade eller helt överkörda och får huden, taggarna, ögon och öron bortrivna.
”Blir skalperade”
På Rättviks viltjour har man det senaste året sett en dramatisk ökning av igelkottar som får skador av gräsklippare. Den här säsongen har omkring 50 skadade igelkottar kommit in och de flesta får avlivas.
– Om det är en liten igelkott som blir påkörd kör gräsklipparen upp över nos och huvud och skalperar den. Då är chansen liten att den klarar sig och även om den klarar skadorna kan den dö av infektioner eller ätas upp av fluglarver, säger viltrehabiliteraren Emma Billbäck.
Även paddor, grodor och salamandrar kan råka illa ut när robotgräsklipparen får gå på natten och det finns rapporter om att också hundar kan få tassarna skadade.
Emma Billbäck säger att den som äger en robotgräsklipparen bör låta den stå nattetid och tidiga morgnar och istället köra igång den när man hämtar morgontidningen.
– Då är risken mindre, även om små igelkottar kan vara ute och röra sig under dagtid också, säger hon.
Dessutom ska man fråga sin återförsäljare hur känslig ens gräsklippare är och välja en som stannar ”för minsta lilla”, för att inte skada de djur som kommer på besök nattetid.
Inte hotad
En kartläggning av igelkottarna i Sverige som Naturskyddsföreningen genomförde under 2014 och 2015 visade att igelkottsstamman inte är hotad och att den i stället ökar i utbredning framförallt längs Norrlandskusten och i storstäderna. I undersökningen fick Naturvårdsverket in närmare 18.000 rapporter om igelkottar från hela landet. Informationen har sedan analyserats av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) för att bedöma utbredning och utveckling.
– Igelkotten har blivit mer urban samtidigt som den på vissa håll ser ut att minska i odlingslandskapet. Även om den inte är hotad nu är det viktigt att fortsätta följa den, säger Per Bengtsson.
Igelkotten fridlyst men inte hotad art
Igelkotten är ett urtidsdjur som har funnits i 65 miljoner år. Den blir 20-30 centimeter lång och har en upp till 4 centimeter lång svans. Ryggen täcks av 2-3 centimeter långa taggar – ombildade hår – som används vid försvar. Den är nattaktiv och livnär sig av insekter, daggmaskar, sniglar, små ryggradsdjur samt en del frukt och svamp. Den kan även döda och äta huggorm. Honan föder en kull på oftast fyra till sex ungar under sommaren.
Källa: NE och Naturskyddsföreningen