Efter en dramatisk höst med ett historiskt högt antal asylsökande i Sverige och snabba svängar i migrationspolitiken är det inte helt lätt att sia om vad som väntar i politiken 2016.
Maria Wetterstrand, fd språkrör i MP, Leif Pagrotsky, fd statsråd för Socialdemokraterna och Anders Borg, fd finansminister (M) är oeniga om mycket. Men att jobben är den stora utmaningen och nyckeln till en fungerande integration anser alla.
”Kan bli problem”
Men Maria Wetterstrand befarar att regeringen kan få problem när den ska enas kring jobbpolitiken.
– Börjar man ställa krav på att luckra upp arbetsrätten, utöka rutavdragen osv kan det bli politiska konflikter. Det har varit sådana konflikter tidigare. Varje sån liten sak är otroligt svår för Socialdemokraterna att hantera, säger hon.
Leif Pagrotsky (S) håller inte med om det är fler låglönejobb som behövs.
– De åtgärder för att sänka lägstalönerna och införa låglönegrupper som provats har inte varit effektiva. De gick hand i hand med ökad arbetslöshet. Jag tror mer på utbildningsåtgärder, riktade rekryteringsbidrag riktade till de personer och grupper som har svårast att få jobb, säger han.
Utbildning krävs
Anders Borg påminner om att Sverige har förändrats kraftigt de senaste 10-15 åren.
– Antalet jobb som inte kräver en expertutbildning på Arbetsförmedlingen har sjunkit kraftigt, jag tror att det är nere på 10-15 procent. Nu har vi fått in många människor med svag utbildning från flera länder med lägre utvecklingsnivå. Då behöver man anpassa sig, säger han.
– Å andra sidan behöver ett barn som föds i Sverige gå många år i skolan innan den kan bli plåtslagare eller hantverkare, yrken som det är brist på nu. De som kommer nu kan komma in i jobb betydligt snabbare, säger Maria Wetterstrand.
Anders Borg anser att de skärpta regler med id-kontroller, ålderstester och begränsad anhöriginvandring som regeringen presenterat för att minska antalet flyktingar som söker sig till Sverige var nödvändiga.
– Regeringen borde ha varit snabbare, men den agerade i ett besvärligt läge. Jag tror inte att det är färdigt ännu. Det finns en betydande risk att nivåerna på flyktingströmmen ligger kvar högt och då måste man vidta ytterligare åtgärder, säger han.
”Ingen systemkollaps”
Maria Wetterstrand håller inte med.
– Det har varit kraftiga överdrifter, som att påstå att det rör sig om en form av systemkollaps. Jag är övertygad om man kan klara av att ta emot fler flyktingar. Det finns enormt många, både företag och organisationer, som är beredda att hjälpa till mer än i dag, säger hon.
Hon tror att det kommer att bli svårsmält för Miljöpartiet att gå med på fler åtgärder.
– Det finns saker som blir jobbiga här när det kommer 150.000 personer som behöver vår hjäp. Men hur jobbigt är det att inte få komma till Sverige? Alternativet är att vi förvägrar de här människorna att komma hit och söka asyl.
Inte heller Anders Borg tycker att det är rätt att tala om systemkollaps.
– Men jag tror inte att det är möjligt att klara nivåer på upp mot en halv miljon människor nästa år. Om vi ser att vi landar på 500-600 personer i veckan tycker jag att vi grqadvis kan gå tillbaka till de gamla reglerna. Annars tycker jag att vi får vidta ytterligare åtgärder, säger han.
– Klart man ska vidta åtgärder. Frågan är om de åtgärderna är att se till att vi blir bättre på att ta emot flyktingar eller om de åtgärderna ska vara att stänga gränserna? säger en upprörd Maria Wetterstrand.