I december skrev Kristianstadsbladet om att människor hade kissat, bajsat och onanerat i en kyrka i Kristianstad. Det var en nyhet som väckte reaktioner och sedan fångades upp av flera andra medier, både TT, Aftonbladet och SVT skrev om detta.
Sedan fångades nyheten upp och förvreds och via en ”trollfabrik” i Makedonien så spreds den sedan över världen. Dagens Nyheter skriver i dag om hur en fejknyhet kan skapas och spridas över världen.
Pengar att tjäna på falska nyheter
I morse intervjuades journalisten Måns Mosesson, som har skrivit DN-reportaget, i SVT:s Gomorron. Han konstaterar att det finns pengar att tjäna på falska nyheter men att nyheten från början inte var falsk.
– Några personer hade betett sig väldigt illa och bajsat, onanerat och försökt stjäla kyrksilver, säger han.
Påstods att muslimer skändat kyrkan
I den första intervjun med Kristianstadsbladet som publicerades 7 december nämndes att det inte var de uteliggarna som personalen kände till sedan tidigare utan ett ”nytt klientel” som hade betett sig illa. (Det visade sig handla om svenska män i 40-årsåldern med missbruksproblematik som kom från andra delar av Skåne, men det framgick inte av originalartikeln.)
Måns Mosesson tror att just ”nytt klientel” är nyckelordet.
– Detta lyftes upp av främlingsfientliga sajter i Sverige och sedan i USA av ännu mer hårdföra ideologiska rasister. De förvrider detta till att de som har bajsat och onanerat är muslimer som gör det för att skända kyrkan, som en politisk markering”, säger han.
Spreds över världen från Makedonien
Den förvridna och nu alltså falska nyheten fångas sedan upp av det som kallas ”trollindustrin”. I detta fall handlar det om unga fattiga killar i Makedonien som är duktiga på att få spridning på nyheter eftersom de har tillgång till Facebooksidor med många följare. Men killarna i Makedonien drivs inte av någon politisk agenda.
– De tittar bara på siffrorna. De är inte ideologer. De är bara intresserade av vilka artiklar som får mest klick, säger Mosesson.
USA-valet ger klick
Killarna i Makedonien sprider nyheter för att tjäna pengar på de texter som får många klick.
– De makedonska kidsen fattade att allt som handlar om valrörelsen i USA går att få klick på. Och framför allt om man förvrider det. Så de började sprida en massa lögner om både Hillary Clinton, Obama och Trump.
Bedrövad över dålig källkritik
Att publicera originalnyheten om kyrkan tycker inte Mosesson var fel, men han anser att det blir farligt när nyheten i nästa steg förvanskas och sprids över världen.
– I arbetet med det här har jag blivit bedrövad flera gånger i hur dålig källkritik folk har, säger han.
Han anser att det är väldigt viktigt hur Facebook agerar.
– De är själva infrastrukturen. De är genom Facebook de makedonska killarna får spridning på sina falska nyheter, säger han.
Organiserat hot och hat i Sverige
Samtidigt som Dagens Nyheter granskat hur falska nyheter sprids från Makedonien så har Eskilstuna-kuriren denna vecka granskat det organiserade hotet och hatet mot nyhetsredaktioner. Under torsdagen skrev Eskilstuna-kuriren om det organiserade näthatet på sajten Granskning Sverige.
Idag fortsätter granskningen, bland annat med en intervju med en SD-politiker, som fram till nyligen varit Gransknings Sveriges enda ansikte utåt.
Så förvanskades och spreds nyheten om kyrkan i Kristianstad
* Kristianstadsbladet skriver 7 december om att en kyrka tvingas ha vakter vid dop. Detta eftersom personer bland annat krossat flaskor, bajsat på golvet och onanerat i kyrkbänkarna.
* Nyheten fångas upp av flera större medier, bland annat TT, Aftonbladet och SVT Nyheter.
* Den islamfientliga sajten Mad World News fångar upp nyheten. De refererar till Fria Tider, men vrider till texten rejält. Bland annat påstås att migranter skrikit islamistiska ramsor och kastat spritflaskor i golvet i ett försök att stoppa kristna från att be till Gud.
* Ivan Stankovic i Makedonien hittar fejknyheten om de onanerande och knarkande muslimerna som bor i en kyrka och sprider den över världen med hjälp av sociala medier. Nyheten sprids även från andra sajter i Makedonien, Georgien, Kosovo och USA.