För den som drabbas av inbrott kan det vara kränkande att veta att någon annan har brutit sig in i ens hem och tagit ens ägodelar. Men det finns flera knep som gör det svårare för tjuven.
Polisen Lennart Levander som är specialiserad på bostadsinbrott har flera tips på hur man kan försvåra för tjuven:
– I grund och botten handlar det om att göra det svårt för tjuven, säger Levander.
Att ha god kontakt med grannarna är också viktigt. Ställ bilen på grannarnas tomt när de är bortresta och ta in posten. Lennart Levander tipsar också om att man kan skotta garageuppfarten på vintern för att lura tjuven. Ordentliga lås, galler för dörrar och fönster och larm har en avskräckande effekt.
Människor har ofta en avskräckande effekt på tjuven och därför är det viktigt att grannar samverkar och gör sig synliga i kvartet.
Han rekommenderar också villaägarna att se över skalskyddet. Är huset utrustat med larm? Hur ser skyddet ut på dörrar och fönster?
– Fönster och dörrar ska vara svåra att ta sig förbi, säger Levander.
Försena tjuven
Tiden är oerhört viktigt vid ett inbrott och det gäller att få tiden på sin sida. Allt som kan fördröja tjuven ökar chanserna att inte drabbas av inbrott.
Det kan vara värt att montera så kallade brytskenor på dörrar och fönster som gör dem svårare att bryta upp. Tjuvar undviker ofta att ta sig in genom en krossad ruta eftersom man riskerar att skära sig och på så sätt lämna dna-spår på brottsplatsen.
– Få tiden på din sida. Alla fördröjande åtgärder är positiva, säger Kent Pira, tidigare polis och numera konsult i säkerhetsfrågor.
Under sin tid som polis intervjuade Kent Pira inbrottstjuvar för att få reda på hur de tänker. Hans arbete mynnade ut i rapporten ”Vad vet vi om bostadsinbrott”, som publicerades 2008.
Håll dörrarna låsta
För dem som bor i flerfamiljshus finns det också anledning att se över fastighetens och lägenhetens skydd. För bostadsrättsföreningar kan det vara en god idé att se över skyddet på entré- och förrådsdörrar och installera säkerhetsdörrar och galler till lägenheterna.
När det gäller entrédörrarna ska de vara helt låsta dygnet runt och inte kunna öppnas med en fyrsiffrig kod. Lennart Levander säger att entrédörrar som är låsta med elektroniska lås minskar risken för inbrott med hälften.
– Den fyrsiffriga koden är till för ärliga. Oärliga människor tar sig förbi en fyrsiffrig kod.
För lägenhetsinnehavarna kan det vara en god idé att gömma värdesaker och att skaffa ett säkerhetsskåp som förankras i en betongvägg.
Enligt Kent Pira är det vanligaste som tjuvarna letar efter värdesaker som inte är skrymmande. Det kan handlar om kontanter, smycken, klockor, pass och mediciner.
– Ha dyrgriparna i bankfacket, säger han till SVT Nyheter.
Flera bra tips
* Styr belysningen med timer. En god idé är att låta de tändas och släckas oregelbundet. Till utebelysningen kan det vara värt att installera en rörelsedetektor. Låt gärna en radio vara kopplad till en timer, eftersom ljud kan avskrävka tjuven.
* Låt barnens leksaker ligga kvar i trädgården när du reser bort på sommaren. Då ser huset mer beboligt ut.
* Plocka undan verktyg från tomten så att tjuven inte kan använda dem.
* Lämna inte kvar värdesaker och nycklar i huset.
* Be grannarna om hjälp med att hålla ett öga på huset och be dem plocka in posten.
* Lägg sopor i soptunnan så att den inte är tom
*Lås in värdesaker och undvik att förvara kontanter i hemmet. Om du har ett säkerhetsskåp kan det vara en god idé att ha det på en undanskymd plats, eftersom ett skåp lätt drar till sig uppmärksamhet.
*Undvik att gömma saker under mattan eller i kylskåpet. Där letar tjuven ofta.
* Ha god grannsamverkan. Människor har avskräckande effekt på inbrottstjuven.
*Vidarekoppla telefonen.
*Tala inte om på telefonsvararen att du är bortrest.