Partiledarna när man presenterade Decemberöverenskommelsen. Foto: TT

Så vill M stoppa regeringens budget

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna överväger att stoppa delar av regeringens budget när riksdagen senare i år behandlar budgeten. Ett förslag partiet vill stoppa är bortre gränsen i sjukförsäkringen.

– Att få genomslag för så mycket moderat politik som möjligt är vårt uppdrag gentemot väljarna, säger mångårige riksdagsledamoten Cecilia Magnusson (M) till SVT Nyheter.

Moderaternas plan är att stoppa delar av regeringens och vänsterpartiets budget i utskotten. Den hade annars gått igenom utan förändringar även efter att Decemberöverenskommelsen fallit.

– Partiledningen och gruppledningen har sagt till alla utskott att gå igenom vad som kan vara möjligt och så får vi titta på varje enskilt förslag, säger Cecilia Magnusson (M).

Vill stoppa flera förslag

Ett förslag som man vill stoppa är regeringens förslag om att slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Här har Allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna tidigare sagt nej, men regeringen ändå valt att gå vidare och lagt in förslaget i budgeten.

– Många av de satsningar som regeringen gör är ju sånt som vi inte ställer upp på och som vi tycker är dåligt. Inte minst borttagandet av den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen och höjningen av a-kassan. Saker som på sikt kommer att stå svenska skattebetalare dyrt, säger Fredrik Schulte (M) ersättare i finansutskottet.

Det finns även andra sakpolitiska förslag Moderaterna vill stoppa, som regeringens planer på nya bostadssubventioner liksom flera de planerade arbetsmarknadsåtgärder i budgeten.

”Innehållet en helt annan sak”

Enligt partiledningen är det framförallt förslag som Allianspartierna redan är överens om som man kommer att försöka identifiera och gå vidare med. Till exempel bland de över hundra utskottsinitiativ som oppositionen drivit igenom mot regeringens vilja.

Vad säger du om en kritik från Socialdemokraterna som går ut på att då river ni upp budgeten som ändå ska ses som en helhet?

– Ja, men det är ju så att rambeslutet ska ses som en sak och innehållet en helt annan sak. Det är inte alls ovanligt att det blir ett helt annat utfall i redogörelsen och sakbeslutet, säger Cecilia Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.