Caroline Szyber (KD), Johan Löfstrand (S) och Robert Hannah (L). Foto: TT

Så vill partierna lösa bostadskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Att det är bostadsbrist håller alla partier med om, men hur man vill åtgärda den skiljer sig åt. Vissa partier vill tvinga kommuner att bygga medan andra vill se mer marknadsmässiga hyror.

Moderaterna, Ewa Thalén Finné, bostadspolitisk talesperson:

– Vi vill se regelförenklingar för att få fram byggklar mark. Till exempel genom att överklagandemöjligheten begränsas och att det ska bli lättare att bygga strandnära.

#BOSTADSÖKES

– Vi vill ha en bättre rörlighet i nuvarande bestånd. I dag måste man ha bostadsrättsföreningens tillstånd för att hyra ut och vi tror att man kan gå lite längre och öka möjligheterna.

– Vi vill se satsningar på infrastruktur med möjligheter till bostadsbyggande, så som vi påbörjade med alliansregeringen i Stockholmsförhandlingen (en överenskommelse om utbyggnad av tunnelbanan och ökat bostadsbyggande i Stockholm. Reds. Anm).

Kristdemokraterna, Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson:

– Gör bostadsbyggande till ett riksintresse. Man kanske behöver fundera över om vissa markområden absolut behöver skyddas och väga det i förhållande till bostadsbyggande.

– Regelförenklingar som exempelvis minska överklagandemöjligheten, och se över bullerkraven. Många vill bo nära infrastruktur som tåg och vägar och då kan vi inte ha de bullerkrav som finns i dag.

– Ökad konkurrens så fler byggföretag kommer in på marknaden och priserna kan pressas.

Centerpartiet, Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson:

– Utnyttja de bostäder som redan finns och främja rörligheten. Flyttskatten hindrar nu exempelvis äldre par från att flytta till en lägenhet.

– En total översyn av planprocesserna, radikala förändringar. Det måste bli snabbare och mer förutsägbart. Vi vill att regionerna får en starkare roll i att ta fram bostadsplaner.

– Reformera hyressättningen. Hyressättningssystemet bör bli mer marknadsanpassat. Inte marknadshyror men mer marknadsanpassade hyror.

Liberalerna, Robert Hannah, bostadspolitisk talesperson:

– Fri hyressättning i nyproduktion, för att få fram fler hyreslägenheter. Samma besittningsrätt för hyresgäster ska bestå och hyrorna indexeras.

– Ett ”byggandets Ikea” genom att skapa typgodkända hus fria att byggas i hela Sverige. Det kommunala planmonopolet får delvis kliva åt sidan genom att byggare ska kunna ansöka hos en myndighet om att få en husmodell godkänd för att byggas över hela landet. Byggföretag kan prefabricera hus och montera husen på plats.

– Avskaffa uppskovsskatten. Uppskovsreglerna är ett stort hinder för rörlighet på bostadsmarknaden och har gjort att äldre bor kvar i icke funktionsanpassade och stora hem istället för att flytta.

Sverigedemokraterna, Roger Hedlund, bostadspolitisk talesperson.

– Det behövs en flyktingpaus för att vi ska kunna återhämta oss på bostadsmarknaden. Vi kan inte producera bostäder hur snabbt som helst och befolkningsökningen har absolut en stor påverkan.

– Öka konkurrensen bland byggbolag för att pressa byggpriserna. I en storstad är det inte många byggbolag som kan klara en upphandling av 200 bostäder. Då kan man stycka upp det i flera mindre.

– Skapa finansiell stabilitet. Man kopplar amortering gentemot ränteavdragen, för att få en amorteringskultur hos de som tar lån framöver.

Socialdemokraterna, Johan Löfstrand, bostadspolitisk talesperson:

– Mycket har redan påbörjats. Regeringen har infört ett investeringsstöd på 3,2 miljarder per år riktat till mindre och billigare hyresrätter, och en extra satsning till kommuner för ökat bostadsbyggande.

– Regeringen har föreslagit förbättringar av plan- och bygglagen. Exempelvis att länsstyrelserna inte längre ska pröva överklagade kommunala beslut om detaljplaner.

– Vi vill se över möjligheten att lägga en del av ansvaret för bostadsförsörjningen på regional nivå.

Miljöpartiet, Emma Hult, bostadspolitisk talesperson:

– Stimulanser för att uppmuntra byggande, framförallt hyresrätter. Där har regeringen presenterat flera satsningar.

– Få fram mer byggbar mark. I statsbudgeten avsätts 300 miljoner kronor per år för marksanering, som kommunerna kan ta del av under förutsättning att bostäder byggs på den sanerade marken.

– Öka rörligheten på bostadsmarknaden. Det kan handla om exempelvis kollektiv, kompiskontakt och en översyn av skatterna för att skapa rörlighet.

Vänsterpartiet, Nooshi Dagostar, bostadspolitisk talesperson:

– Erbjud förmånliga statliga lån för byggande av hyresrätter med rimliga hyror. Alla de företag som vill bygga har då möjlighet att göra det.

– Ålägg alla kommuner att faktiskt bygga bostäder utifrån det behov som finns. Om en kommun inte tar fram tillräckligt med mark behöver kanske regeringen eller staten gå in och vara tuffare.

– Chockhöj inte hyrorna vid renoveringar av hyresrätter. Det försämrar många människors hushållsekonomi och tvingar många att flytta från sina hem.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet