Det handlar om att ge kunskap till fler om hur man ser tecken på extremismens framväxt, sade Sahlin.
– Hur anar vi tidigare vilka som kan hamna i de extrema grupperna? Om terroristerna kan rekrytera i utsatta grupper i vårt land, varför kan inte samhället försvara sig och hitta de grupperna tidigare?
Våga ingripa tidigare
Du menar att din myndighet ska presentera en sådan checklista?
– Ja ett utbildningsmaterial som heter ”Samtalskompassen”. Alltifrån klottersanerare till andra bör till exempel känna igen hur IS eller Svenska Motståndsrörelsens symboler ser ut, hur argumentationen låter, för att våga ingripa tidigare.
– Sedan hoppas jag också på tilläggsdirektiv för att kunna vara med och kräva mer samarbetsformer runtom i Sverige. Jag möter fortfarande kommunala företrädare som kan säga ”vi har inga extremister i vår kommun”. Då har man inte riktigt förstått vad det handlar om, att försvara demokratin, alltid vara på tårna och våga ingripa.
Vill ha fler åtgärder
Så politiker i Sverige har inte riktigt tagit det ansvaret?
– Jag har ju varit en del av politiken i Sverige i 30 år så det är väl lika mycket en självkritik. Samhällets försvar är inte bara det repressiva, det är också att fler måste våga ingripa, veta hur man gör när man observerar extremism och veta vart man vänder sig. Jag hoppas få vara en del av att föreslå fler åtgärder.
Ett samhälle består inte bara av myndigheter, betonade Mona Sahlin.
– Det består också av alla vuxna – i ett fall som jag ofta nämner, där en liten 17-årig kille dog i Syrien, han var uppvuxen i Sverige, hur kom det sig att ingen av alla de vuxna som fanns runt honom såg vad som var på väg att ske? Men däremot rekryterarna till IS, de hittade honom. Han är för mig ett exempel på att det faktiskt går att ingripa tidigare.
Se hela intervjun med Mona Sahlin här ovan.