Samir Sabri. Foto: TT

Samir dömdes för mord – kan rentvås 30 år senare

Uppdaterad
Publicerad

Samir Sabri dömdes 1986 för mordet på sin styvmamma. I dag meddelade Svea Hovrätt att han beviljas resning och att han 30 år senare kan komma att rentvås. Domen ifrågasattes redan 1988 när Samir tog tillbaka erkännandet och pekade ut sin pappa som mördare, men den nya utredningen lades ner.

Samir var 15 år gammal när han en morgon själv ringde till polisen och berättade att han huggit ihjäl sin styvmor efter att hans pappa och lillebror lämnat hemmet. Han åtalades och dömdes för mordet av tingsrätten, bland bevismaterialet fanns mordvapnet med hans fingeravtryck och Samirs kläder med styvmoderns blod på dem.

Samir tog tillbaka erkännandet 1988 och pekade istället ut pappan som den verkliga mördaren. Enligt Samir hotade pappan sönerna till livet om inte Samir anmälde sig själv till polisen. En ny utredning öppnades, men lades snart ned.

Uppmärksammades av Aftonbladet

Morddomen uppmärksammades av Aftonbladet i poddserien ”Fallet” förra våren och i somras sökte Samir resning i Svea Hovrätt. På torsdagen kom beskedet att resning beviljas.

Det var en nervös och tårögd Samir som tog emot ett inte helt oväntat besked på Svea Hovrätt.

– Vår familj har varit splittrad i många år, men sakta, sakta bygger vi tillbaka vår relation. Det är också en process. Jag får tillbaka mina syskon och min mamma. Släkt som jag har stött bort, säger han.

Efter att ha fått hovrättens beslut förklarat för sig brister han ut i tårar.

– Jag var på väg till skolan. Än i dag sitter det där i mitt huvud. Att jag är på häktet och tänker ”Jag var på väg till skolan, vad fan gör jag här”. Det sitter fortfarande kvar, säger han till SVT Nyheter.

Ny bevisning

Det är ny teknisk och rättsmedicinsk bevisning som har ligger bakom beslutet. Bland annat har det visat sig att det inte finns några blodstänk på Samirs kläder, trots att styvmoderns blod var på dem. Kvinnan ska också ha varit död längre än Samir uppgav i sitt vittnesmål.

Samir släpptes efter ett par år med rättspsykiatrisk vård och flyttade åter hem till pappa. Sedan följde flera år av tung kriminalitet och fängelsestraff. Något han säger är en följd av att han blev felaktigt dömd för mordet på styvmamman.

– Det här har suttit kvar i alla de här 30 åren. Jag var på väg till skolan och plötsligt satt jag häktad och när de släppte ut mig var jag argare än någonsin och försvann i min dimma och har gjort massa dumheter. Jag skulle bli Sveriges största kock, det var min dröm, och jag är det i mitt eget hem, säger Samir Sabri.

När fallet åter hamnar i tingsrätten är det mest troliga scenariot att det omedelbart läggs ned och Samir helt frikänns. Flera uppmärksammade frikännanden har lett till att den felaktigt dömde senare fått miljonbelopp i skadestånd. Samir säger att han inte ens har funderat på att söka ett.

– Det har jag inte tänkt på, säger han.

Fakta: Uppmärksammade frikännanden

Joy Rahman satt fängslad i åtta år efter att ha dömts för mordet på en äldre kvinna i södra Stockholm. 2002 frikändes han av Svea Hovrätt efter att DNA-analys visat att två hårstrån som hittades på kvinnans kläder inte tillhörde honom. Rahman fick senare drygt tio miljoner kronor i skadestånd.

Yasser Askar dömdes 1999 till livstids fängelse för ett mord på en pub i centrala Stockholm. Efter att TV4:s program ”Kalla fakta” granskat bevisningen frikändes han av Svea Hovrätt 2001. Askar fick senare två miljoner kronor i skadestånd.

2001 dömdes en man till åtta års fängelse för att ha våldtagit sin dotter vid flera tillfällen. Fallet granskades i SVT:s dokumentär ”Fallet Ulf” och mannen friades 2004. Dottern ska ha tvingats erkänna övergreppen under tvång på det behandlingshem där hon vårdades. Mannen fick 2,5 miljoner kronor i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.