För den som längtar efter sommaren har maj varit en riktigt besvikelse. Rekordkallt har det inte varit, men under hela maj månad har vi bara haft tre ynka dagar med över 20 grader varmt – någonstans i hela landet.
– Det är extremt regnigt och solfattigt med både regnrekord och antisolskensrekord. Sedan är det kylan – medeltemperaturen har inte varit så kall som många tror, men däremot tror jag att det är känslan av få varma dagar som gör det, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.
Lägsta högsta temperatur
Hela landet fick mer regn än normalt i maj, och i stora delar av landet föll mer än dubbla mängden regn än normalt. Stockholm fick 110 milimeter regn – så mycket har inte fallit i huvudstaden på över 200 år.
Landets högsta temperatur i maj är också ovanligt låg: 21,4 grader (i Kristianstad den 12:e maj). För att hitta en lägre högsta-temperatur för maj månad i Sverige får man gå tillbaka ända till den 27 maj 1962, då Viksbäcken i Ångermanland nådde månadens högsta temperatur med 21,2 grader.
Årets hittills varmaste dag är fortsatt den 20 april, då Arvika hade 22 grader varmt. Att landets högsta majtemperatur är lägre än den i april är ganska ovanligt.
Senast det hände var för nästan två decennier sedan, 1996. Och det året var det snarare den extrema värmen i april som stack ut.
Stabilare senare i veckan
Landets studenter kan hoppas på att deras mottagningar inte regnar bort, för det ser lite stabilare ut i senare i veckan. Men någon högsommarvärme verkar inte vara på väg.
– Det blir lite bättre, ingen kraftig omläggning men det blir lite stabilare framför allt i södra Sverige i veckan. Men redan till söndag ser det ut att vara ett nytt regnoväder på gång västerifrån, säger Per Stenborg.
Har ni fått några reaktioner på det dåliga vädret?
– Folk klagar. Och hoppas att det ska ta slut. Men delvis beror det också på att man kanske har för höga förväntningar på maj. Det är faktiskt en vårmånad, framför allt i norr.
Fakta: Majvädret
Medeltemperaturen har legat något över det normala i nordligaste Norrland och vid ost- och sydkusten. I större delen av landet blev maj lite kallare än normalt, mellan noll till två grader.
Hela landet fick mer regn än normalt i maj, och i stora delar av landet föll mer än dubbla mängden regn än normalt. Mest fick nordöstra Norrland, där det i stora delar av Norrbotten föll över 300 procent – lokalt till och med 400 procent – jämfört med normal nederbördsmängd.
Mest regn har det fallit i Ed i Dalsland – 169 milimeter. Inte en enda station uppmätte mindre nederbörd än vanligt i maj.
Luleå, Umeå och Borlänge slog ”antisolskensrekord” – Umeå har inte haft så få soltimmar i maj månad sedan 1983.
Ur Per Stenborgs väderkrönika