Anders Thornberg, chef för Säkerhetspolisen, Säpo. Foto: SVT

Säpo-chefen om läget: Det är otroligt allvarligt

Uppdaterad
Publicerad

Anders Thornberg, chef för Säpo, säger i SVT:s Agenda att säkerhetstjänsterna i Sverige och Europa aldrig har varit under så hårt tryck som nu. – Det är en historisk utmaning och otroligt allvarligt.

– Vi försöker tänka nytt, vi övervakar många, men alla goda krafter i samhället måste hjälpa till, säger Anders Thornberg.

Han säger att han själv, trots 30 års arbete i den svenska säkerhetstjänsten, känner sig otroligt tagen av det som hänt i Paris.

Terrordåden i Paris

”Oroväckande att det kan inträffa”

– Jag vill skänka en tanke till de drabbade men också till mina franska kollegor. De har ett väldigt svårt arbete. Den franska säkerhetstjänsten är en av de bästa i Europa, den har avvärjt flera attentat. Det finns långtgående lagar och stora resurser. Att det här ändå kan inträffa är oroväckande och det stämmer till eftertanke. Det tyder på att man inte har lyckats avvärja och hitta det här, men volymen har också växt enormt och det är otroligt komplext, säger Anders Thornberg.

Är det ett misslyckande?

– Jag vill inte använda det ordet än, vi måste veta vad som har hänt och analysera det. Vi måste arbeta med djup, bredd, långsiktighet, tänka utanför boxen och inte stirra oss blinda på det senaste tillvägagångssättet.

”Kan bli på ett annat sätt nästa gång”

Att IS kunde slå till på den här skalan i Europa, vad betyder det för svensk del?

– Vi måste fundera på det. Vi jobbar med helheten, vi försöker tänka på resenärer, ensamagerande, aktiva nätverk som kan hjälpa till med finansiering och annat. Vi ska lära av vad som har hänt men måste ändå tänka tanken att det kan bli på ett annat sätt nästa gång.

Anders Thornberg säger att säkerhetstjänsten i Sverige liksom i hela Europa jobbar för högtryck.

– Vi har aldrig haft ett så hårt tryck. Det är en historisk utmaning.

”Använder det mesta av våra resurser till terrorhotet”

Cirka 125 personer har återvänt till Sverige efter att ha varit och stridit för IS i Syrien och Irak. Hur stort hot utgör de?

– Vi tror inte att alla är terrorister men det räcker med att några håller på med sådana här aktiviteter. Vi vet inte hur många de är, vi måste gå igenom alla systematiskt. Vi samtalar med dem, följer upp, försöker bedöma vilka som är farligast. Vi använder det mesta av Säpos resurser till att titta på terrorhotet just nu. Vi gör ett bra arbete och jobbar hårt för att Sverige ska vara tryggt och säkert.

När ett samhälle ska skydda sig mot terrorism – finns det en konflikt mellan öppenhet och säkerhet?

– Det finns en konflikt. Olika länder har olika utmaningar och fattar olika beslut. I Sverige tycker jag att det varit ett framgångsrecept. Vi använder både öppenhet och beslutsamhet. Vi har våldsmonopol i polisen och kan använda långtgående tvångsmedel. Vi tycker att samhället har vaknat nu. Vi får aldrig tveka, det finns individer som är beredda att använda förfärligt våld och då måste vi ha repressiva metoder, säger Säpochefen.

Att människor kommer hit och utger sig för att vara någon annan. Är det en säkerhetsrisk?

– Det är klart att det är en säkerhetsrisk. När det kommer många människor som vi inte vet vilka de är så är det allvarligt. Tillsammans med Migrationsverket kan vi skaffa oss information. När de finns i vårt land utan att registrera sig så är det allvarligt och då får vi använda andra metoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet