SD blir socialkonservativt

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ledning vill att partiet kallar sig socialkonservativt. Partiledaren Jimmie Åkesson tror att det orsakar den hetaste debatten på partikongressen.

I dag är den ideologiska etiketten ”demokratiskt, nationalistiskt”. Men nationalismen ger inte svar på alla frågorna, menar Åkesson.

Nytt principprogram

-Framför allt den fördelningspolitiska delen saknas, här ger socialkonservatismen mer svar, sade han vid en pressträff.

Den nya ideologisk huvudbeteckningen ingår i det förslag till nytt principprogram som läggs fram vid partikongressen, Landsdagarna, i Göteborg 25-27 november.

Fortsatt nationalistiskt

Socialkonservatism innebär, enligt SD, att man slår vakt om ”väl fungerande gemenskaper som familjen och nationen”, om lag och ordning, om ”eftertänksamt framåtskridande”, men också om sociala reformer.

Men på sina håll i partiet finns en viss oro för att nationalismen ska tonas ned. Åkesson påpekar att den får stort utrymme i programmet.

”Handlar inte om hudfärg”

-Vi utvecklar vår syn på nationalismen, förklarar vad vi menar med svenskhet och vem som är svensk. Det handlar inte om hudfärg utan om värderingar, säger han.

Svensk är, enligt programmet, bland annat den som talar flytande svenska, lever i enlighet med den svenska kulturen och känner större lojalitet med Sverige än någon annan nation.

Fortsatt minskad invandring

SD vill fortfarande minska invandringen kraftigt och är kritisk till det mångkulturella samhället. Enligt programmet är det bästa för samhället att så många medborgare som möjligt har en svensk identitet.

Vill ha färre friskolor

En annan invändning mot den nya ideologiska etiketten är att SD kan uppfattas som ett högerparti. Men Åkesson anser att ”socialkonservatism” placerar partiet tydligt i mitten.

Som exempel på en vänsterståndpunkt pekar han på att kongressen också ska behandla ett utbildningspolitiskt program som säger nej till vinstuttag i friskolor och vill se färre nya friskolor.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.