Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: TT

SD får ny rekordnotering

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna når en ny toppnotering med 18 procent i den senaste opinionsundersökningen från TV4/Novus, en ökning med 1,2 procentenheter sedan Novus senaste mätning.

En väljarbarometer från Sifo visade nyligen att Alliansen gått om de tre rödgröna partierna i opinionsstöd. Den bilden befästs i Novus mätning där de fyra allianspartierna tillsammans samlar 40,3 procent, mot 38,9 procent för regeringspartierna S och MP samt V.

S går framåt

Socialdemokraterna går i mätningen framåt en aning till 26,4 procent. Samtidigt drar partnern Miljöpartiet ner det samlade stödet för regeringen i och med sin statistiskt säkerställda nedgång på 1,2 procentenheter. Det innebär att regeringen får 32,4 procent.

Även Vänsterpartiet och Centerpartiet backar en aning medan Moderaterna går tillbaka med 0,7 procentenheter. Kristdemokraterna tar sig precis upp till riksdagsspärrens 4 procent och även Folkpartiet ökar en aning.

Den enda statistiskt säkerställda förändringen är Miljöpartiets nedgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.