• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

M fortsätter tappa – SD näst största partiet i ny mätning

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas tapp i väljarstöd har gjort att Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti. Detta visar SVT/Novus senaste väljarbarometer för mars månad.

Centerpartiet fortsätter att nå nya höjder, medan Moderaterna fortsätter att tappa.

– Det här betyder naturligtvis oerhört mycket för oss. Om vi vill ha reell makt så måste vi bli så pass stora att vi kan ta för oss ordentligt. Och om vi blir andra största parti, eller kanske till och med största parti, så blir det förstås svårare för de andra partierna att utelämna oss och ställa oss vid sidan av, säger Richard Jomshof (SD), som är Sverigedemokraternas partisekreterare, till SVT Nyheter.

Ingen av förändringarna i SVT/Novus marsmätning är emellertid statistiskt säkerställd jämfört med mätningen i februari. Däremot är det statistiskt säkert att Moderaterna har tappat och att Centerpartiet har ökat sitt stöd sedan januari.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Moderaterna backar

För Sverigedemokraterna är SVT/Novus mars-mätning något av en seger. Men denna seger beror till stor del på den förlust som Moderaterna har lidit på senare tid. Tomas Tobé, som är partisekreterare för Moderaterna har på senare tid haft för vana att tvingas kommentera ett kraftigt fallande väljarstöd.

–  Vi moderater är inte alls nöjda med de här siffrorna. Vi måste nu visa svenska folket att vi är det bästa alternativet om man vill få en politisk förändring i Sverige, säger Tomas Tobé, till SVT Nyheter.

Läs mer: Novus – så skulle folket rösta om det var val i dag

Centern en annan vinnare

En annan vinnare på förloraren Moderaterna är Centerpartiet. Trenden att en del moderater har lämnat partiet för Centerpartiet har pågått under en längre tid, men tog rejäl fart när Moderaterna valde att saluföra en ny inställning till Sverigedemokraterna. Enligt Torbjörn Sjöström, som är vd på Novus och opinionsexpert, kan detta till stor bero på att flyktingfrågan blivit en mindre fråga för väljarna sedan regeringen kovände när det gällde flyktingpolitiken för snart ett och ett halvt år sedan.

– Eftersom flyktingfrågan har blivit mindre viktig har ett utrymme uppstått för Centerpartiet att hämta öppna-hjärtan-väljare från Moderaterna. Det har vi sett ända sedan hösten 2015, men det blev ännu starkare efter Moderaternas SD-utspel, säger Torbjörn Sjöström till SVT Nyheter.

Alliansen fortfarande störst

Den stora rörligheten mellan Moderaterna och Centerpartiet har däremot inte rubbat skillnaden mellan de politiska blocken i någon högre utsträckning. Alliansen har ett blygsamt övertag, men eftersom Sverigedemokraterna är så stora som de är i dag, och då Kristdemokraterna parkerat utanför riksdagsspärren ser det inte särskilt muntert ut inför nästa valår.

Och det finns inga givna vinnare med dagens opinionsläge. Regeringspartierna har båda förlorat sedan valet, Miljöpartiet allra mest, detta ligger farligt nära spärren till riksdagen. Osäkerheten om vad som kan hända efter nästa riksdagsval 2018 ser osäkrare ut än på länge. Ovanpå detta är väljarna mer lättrörliga än vad man kunna se tidigare, enligt Torbjörn Sjöström. Det gör exempelvis att det är svårt att förutse om Centerpartiet kommer att börja tappa väljare framöver, alltså om Moderaterna kommer att vinna tillbaka sina.

Läs mer: Moderatledaren Anna Kinberg Batra lever farligt

”Väldigt bra att det går framåt för C”

Moderaternas partisekreterare betonar egentligen kanske detta mest av allt, nämligen att Alliansens framgångar inte kan bygga på att väljare byter parti inom det egna lägret.

– Jag tycker att det är väldigt bra att det går bra för Centerpartiet. Men det måste också gå bra för Moderaterna. Det viktiga här är Alliansen blir tillräckligt stor för att vi ska kunna byta ut den här regeringen, säger Tomas Tobé.

Så gjordes SVT/Novus mätning

Novus har för den här mätningen intervjuat 4.002 personer per telefon under tiden 20 februari till 19 mars 2017. Andelen osäkra väljare är 9,0 procent. Andel osäkra är de som inte vet vilket parti de skulle rösta på.

Novus/SVT väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns. Telefonintervjuerna har genomförts av PFM Research på uppdrag av Novus.

Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen i dag.

Opinionen enligt SVT/Novus

M                         18,0 (-1,1)

L                           5,9 (+0,6)

C                          12,2 (+0,7)

KD                       3,2 (+0,1)

S                           26,7 (-0,4)

V                          7,1 (-0,7)

MP                      4,6 (+0,1)

SD                        19,2 (+0,7)

FI                         2,0 (-0,3)

Annat                 1,1 (+0,3)

M+L+C+KD        39,3 (+0,3)

S+V+MP             38,4 (-1,0)

Osäkra 9,0%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet