Beslut om Natoavtal försenas

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets beslut att begära en vilandeförklaring av värdlandsavtalet med Nato kommer att försena beslutet i minst två veckor. Sannolikheten för en vilandeförklaring får dock bedömas som liten.

– Det är lite överraskande att man skulle kunna tillämpa den här uppskovsregeln i ett sådant här ärende, säger grundlagsexperten och KU:s tidigare kanslichef Magnus Isberg till TT.

På onsdag ska riksdagen besluta om värdlandsavtalet. Det finns en stor majoritet för avtalet. Men det räcker med att minst tio ledamöter begär att frågan om en vilandeförklaring ska prövas för att det ska ske.

En vilandeförklaring kan ske om beslutet påverkar fri- och rättigheterna i Regeringsformen.

Kan avvisas

Om Vänsterpartiet på onsdag står fast vid att begära en vilandeförklaring, så kan riksdagen ändå med ett beslut avvisa detta och anta avtalet direkt. Men det kräver att 5/6 av de närvarande ledamöterna röstar för det. Om Sverigedemokraterna står fast vid sitt besked att de ska stödja en begäran om vilandeförklaring, så saknas en sådan majoritet.

Ärendet hänvisas då till Konstitutionsutskottet (KU), som beslutar om avtalet påverkar fri- och rättigheterna i Regeringsformens 2:a kapitel. Finner KU att så inte är fallet, så ska KU konsultera Lagrådet. Svaret därifrån är inte bindande, men det ska mycket till för att KU ska gå på en annan linje.

Skjuta upp

Om varken KU eller Lagrådet anser att Regeringsformens fri- och rättigheter berörs, så faller frågan om en vilandeförklaring och avtalet antas av riksdagen. Om KU eller Lagrådet däremot finner att så är fallet, så blir det en votering i kammaren. Det blir då en votering om själva förslaget om värdlandsavtalet, som då måste antas av 5/6 majoritet för att beslutet inte ska skjutas upp i ett år.

Att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gör gemensam sak hör till ovanligheterna.

– Jag har inga speciella kommentarer till det. Vi lägger fram det vi tycker är en klok politik och sen får väl alla partier och ledamöter ta ställning till om de tycker att det är bra i sak och i så fall stödja det, säger Stig Henriksson, säkerhetspolitisk talesperson för V till TT.

Hans Wallmark, riksdagsledamot och försvarspolitisk talesperson för Moderaterna, kallar det ”politiskt remarkabelt” att SD och V förenar sig i motståndet mot värdlandsavtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.