– Jag tycker det är det bästa partiet. Vi slösar för mycket pengar på invandringen.
Det säger Stefan Buncic. Han kom till Sverige från dåvarande Jugoslavien på 60-talet och är nu ordförande i Sverigedemokraterna i Sundbyberg.
Tycker du inte att andra människor ska få samma möjlighet som du fick?
– Visst, så länge det finns pengar för det. Men har vi inte pengar måste vi tänka på de som redan bor här, säger Stefan Buncic.
Femdubblat stöd
Han är en i en allt större grupp av utrikesfödda som röstar på Sverigedemokraterna. På ett år har stödet ökat från 1,8 procent av de utrikesfödda, till 8,5 procent. Och i gruppen med utländsk bakgrund, alltså med två utrikes födda föräldrar, har stödet ökat från två till åtta procent. Det visar SCB:s partisympatiundersökning som görs två gånger om året.
– De går fram överlag och då är det inte så konstigt att SD även ökar bland invandrare, säger Andrej Kokkonen, statsvetare på Göteborgs Universitet.
Invandrare de första att drabbas
Andrej Kokkonen ser flera förklaringar till att invandringskritiska Sverigedemokraterna fått ett ökat stöd bland invandrare. Dels att det ofta är invandrare som är de första att drabbas av problem som en ökad invandring kan innebära eftersom nyanlända tenderar att söka sig till redan invandrartäta områden.
– Man tänka sig att när man väl är inne i systemet så vill man helt enkelt skydda sin situation.
Hård retorik mot islam en förklaring
En annan förklaring är att mycket av den invandring vi har i dag beror på nuvarande och tidigare konflikter i omvärlden.
– Många har ju flytt för att de känner sig förföljda av till exempel extrema islamistiska organisationer och rörelser. Det kan exempelivis röra sig om sekulära iranier och kristna syrianer. Och när de kommer hit ser de att Sverigedemokraterna är de som är mest kritiska mot islam vilket kan påverka hur de röstar, säger Kokkonen.
Starkare stöd bland europeiska invandrare
Stefan Buncic ser en skillnad mellan situationen på 60-talet då han kom till Sverige.
– Då var det mest arbetare från Europa nu är det mest invandrare från Afrika och Mellanöstern. Hela Europa minskar invandringen och dagens regering lovar för mycket, de vill ha hit invandrare men de kan inte erbjuda någonting, säger han.
Enligt Andrej Kokkonen tenderar invandrare från Europa i högre grad att rösta på Sverigedemokratern än invandrare från utanför Europa.
– Det kan ju bero på att de inte känner sig lika hotade av Sverigedemokraternas politik.
Mer röster än stöd
I SCB:s undersökning framgår även att det är en skillnad mellan om man har sympati för ett parti eller om man skulle rösta på det. För de flesta partier är skillnaden på någon enstaka procent men för Sverigedemokraterna är det fyra procent fler som röstar på partiet än som sympatiserar med det.
– Det går inte att veta säkert men det kan ha att göra med att de driver en fråga som många tycker är viktig för stunden men att man kanske inte har sympati för partiet som helhet, säger Johan Eklund, ansvarig för partisympatiundersökningen.
Statsvetare: Fortsatt stöd för SD
Statsvetaren Andrej Kokkonens forskning visar att just integrations- och invandringsfrågan blivit allt viktigare och det innebär förmodligen ett fortsatt ökat stöd för Sverigedemokraterna.
– Det mesta pekar på att Sverigedemokraterna kommer fortsätta öka, givet att ingenting händer med de andra partiernas flykting- och invandringspolitik, säger Andrej Kokkonen.
SCB:s partisympatiundersökning
Utrikesföddas partisympatier:
Maj 2015; Maj 2014
M: 22,4; 18,4
C: 1,5; 0,9
FP: 4,4; 3,6
KD: 3,7; 3,9
MP: 8,4; 8,3
S: 40,9; 47,9
V: 8,0; 10,6
SD: 8,5; 1,8
ÖVR: 2,3; 4,5
Hela väljarkåren:
Maj: 2015; Maj 2014
M: 27,0; 23,8
C 6,1; 4,2
FP: 5,4; 5,0
KD: 3,6; 3,2
MP: 7,4; 8,5
S: 31,2; 36,8
V: 6,4; 8,4
SD: 10,4, 6,0
ÖVR: 2,4; 4,0
SCB:s partisympatiundersökning publiceras två gånger om året och bygger denna gång på 12 091 slumpmässigt utvalda röstberättigade personer där 6 067 deltagit.
Källa: SCB