Pontus Andersson vill sätta in militär till Rosengård, säger han i en intervju med BBC. Till SVT backar han och säger att han menade militärpolis. Foto: TT/BBC

SD-politiker vill se militärer i Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

I ett inslag i brittiska BBC News säger Sverigedemokraternas politiska sekreterare i Malmö Pontus Andersson att han vill att man ska skicka in militärer i Malmöstadsdelen Rosengård. – Det skadar Sverige och Malmös bild, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö.

– Rosengård har mer problem än vi kan se i mer svenska områden i Sverige, säger Pontus Andersson i BBC-inslaget.

”Så du vill att militären ska gå in i Rosengård?” frågar BBC-reportern då

– Ja, exakt.

Pontus Andersson sa till brittiska BBC att det bör sättas in militär i Rosengård. Foto: Skärmdump/BBC

Till SVT: Jag menade militärpolis

Pontus Andersson menar att det finns områden i Sverige, exempelvis Rosengård, där man ser mer upplopp än på andra platser i landet. Men upplopp har det inte varit i Rosengård sedan 2008. Ändå tycker Andersson att man bör gå in med militär då polisens resurser, enligt honom, inte räcker till.

– Jag tror egentligen att jag syftar på att vi ska införa en militärpolis som skulle kunna stötta polisen i vissa situationer, som när det är upplopp, säger Pontus Andersson till SVT Nyheter.

Men du sa specifikt att du vill att man skickar in militärer, inte militärpolis?

– Som det ser ut nu har inte Sverige en militärpolis. Därför menar jag att i extrema och våldsladdade situationer så skulle militären kunna hjälpa polisen i deras arbete.

Varför då inte ta hjälp av rikspolisen exempelvis?

– Det finns för lite poliser i Sverige.

LÄS MER: SD riks: Det är inte vår politik

Kommunalrådet: ”Hanterar Malmö som en bananrepublik”

Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för bland annat trygghet, säger att SD överdriver och polariserar debatten.

– SD fortsätter att hantera Malmö och Sverige som om det vore en bananrepublik där man skickar in armén på sin egen befolkning. Jag tror att om man fortsätter så här så kommer det skapa allvarliga bekymmer för Sverige och Malmö framöver, säger han och fortsätter:

– För att värna vårt land och stad måste vi hantera problemen seriöst, och inte överdriva och polarisera debatten. Vi har problem som alla andra med kriminalitet, rasism och antisemitism och det måste hanteras seriöst och med eftertanke.

SD säger att man ska sätta in militären då polisen inte klara sina uppdrag själva vid, till exempel, upplopp. Känner du till något exempel på detta i Malmö?

– Nej, vi har ju haft upplopp men det har polisen hanterat. Att blanda in försvarsmakt och armé bidrar till en polarisering och överdriver problemen, tycker jag. Det skadar allvarligt Sverige och Malmös bild ute i världen, säger Schönström.

– Det känns som om Trump, SD, Nigel Farage och en del ryska medier använder Malmö och Malmöbona som ett slagträ i deras politiska budskap.

Polismästaren avfärdar förslaget

Andreas Schönström får medhåll av Malmös polismästare, Stefan Sinteus, som menar att militären inte har den utbildning som krävs för att göra ett så kallat ingripande mot folksamling.

Ska polisen ta hjälp av militären vid, till exempel, våldsamma upplopp?

– Nej, absolut inte, det går inte att tänka i sådana banor, det är inget som militären ska inblandas i. Ingripande mot folksamling blir svårt för militären med deras utbildning, säger Sinteus.

Finns det något exempel på situationer i Malmö då polisen skulle behöva ta hjälp av militären på det här sättet?

– Nej, det kan jag inte tänka mig. Polisen skulle kunna ta logistisk hjälp av militären i fall av försvunna personer och transportkapacitet, men som sagt inte mot ingripande mot folksamling.

”Mångkulturella områden”

Pontus Andersson menar att det handlar om upplopp som sker i mångkulturella områden, och att det är framför allt där militären skulle kunna skickas in vid behov.

– Jag menar att de områden i Sverige som har störst problem med stenkastning och bilbränningar och så vidare. Det handlar om upplopp som sker i mångkulturella områden, vi ser inte den här typen av händelser på andra platser, säger Pontus Andersson.

SVT Nyheter har sökt Försvarsmakten och Försvarsdepartementet som avböjt kommentar.

Fakta: Militärpolis

Befattningen ”militärpolis” existerar inom försvarsmakten, men handlar framför allt om att stärka utlandsmissioner. Till exempel ska man skydda sitt förband från säkerhetshot utifrån. Läs mer på Försvarsmaktens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trumps utspel mot Sverige

Mer i ämnet