Under de senaste åren har fästningarna blivit allt fler och spridit sig till nya områden. Men fästningen har svårt att förflytta sig och använder sig av värddjur för att göra det. Ett sådant värddjur är rådjuret.
-Om man tittar på ett rådjur som skjuts nu i augusti och undersöker det noggrant kan det vara över 2.000 fästningar på en enda råbock, säger Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi. Indirekt så är rådjuren ansvariga för att så många människor nu drabbas av TBE och borrelia.
Vill skjuta av rådjuren
Och för att minska antalet fall av sjukdomarna tror Thomas Jaenson att den bästa lösningen är att skjuta flera hundra tusen rådjur.
-I våras fanns det omkring 325.000 rådjur i Sverige, nu har det kanske gått upp till en halv miljon, säger Thomas Jaenson. Om vi ser på väldigt preliminära data så borde vi gå ner till en nivå på mellan 50.000 och 100.000 gissningsvis för att inte se den här väldigt kraftiga ökningen av borrelia- och TBE-fall.
Rådjurstammen ökar
Mellan 80 och 90 procent av den svenska rådjursstammen måste alltså bort, enligt Thomas Jaenson. Rådjuren har ökat i antal tack vare längre somrar och milda vintrar, men också för att deras naturliga fiender minskat i antal.
-Den jakten som man bedriver på lodjur och räv är ogynnsam ur hälsosynvinkel eftersom det leder till att rådjuren överlever bättre och det blir alltså fler fästingar.
Skyddar människor på lång sikt
Att skjuta av flera hundra tusen rådjur kan tyckas vara ett drastiskt förslag, och kommer inte ge omedelbar effekt, men Thomas Jaenson ser det som ett sätt att skydda människors hälsa på lång sikt.
-Jag tycker inte att det är rimligt att människor ska drabbas av allvarliga sjukdomar endast på grund av att vi har en alldeles för hög rådjurstam, avslutar Thomas Jaenson.
Helena Nosti
helena.nosti@svt.se
Oscar Skagerlind
oscar.skagerlind@svt.se