Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under en pressträff om en ny nationell brottsförebyggande strategi. Foto: Samuel Steén/TT

Skolan ska motverka kriminalitet mer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill i en ny nationell brottsförebyggande strategi att skola och socialtjänst gör mer för att hindra att unga blir kriminella.

Strategin består av tre "barriärer" för att hindra att unga dras in i kriminalitet.

– Kommuner, myndigheter och näringsliv. Allt måste mobiliseras, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Den första barriären handlar om breda åtgärder, till exempel för att föräldrar ska jobba och för att barn ska ha en meningsfull fritid.

Skola och förskola ges en central roll när det gäller att påverka barnens normer och moralbildning. Det handlar om att motverka tillåtande attityder till mobbning, kränkning och kriminalitet och att brott i skolan anmäls.

– Det är viktigt att all personal agerar konsekvent, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Skolans och förskolans brottsförebyggande arbete behöver utvecklas ytterligare, skriver regeringen.

Destruktiva föreställningar om maskulinitet

Regeringen betonar också att det är angeläget att samhället tidigt tar sig an "destruktiva föreställningar om maskulinitet" och prokriminella attityder. Strategin konstaterar att det finns exempel på på nära kopplingar mellan vissa kriminella nätverk och enskilda artister som genom sin musik och i sociala medier når en stor målgrupp med budskap om våld och en kriminell livsstil.

Barriär två i strategin handlar om att riktade insatser för unga som riskerar att dras in i kriminalitet. Regeringen vill bland annat se en mer proaktiv socialtjänst som ger familjer stöd i ett tidigare skede, innan tvångsåtgärder tas till. För att det ska lyckas behövs, enligt strategin, att öppna stödformer inrättas och byggs ut, till exempel familjecentraler och hembesöksprogram

Barriär tre handlar om ökat stöd till de som vill hoppa av kriminaliteten. En rad insatser behöver kunna införas snabbt och samordnat, enligt strategin. Det kan handla om skydd, omplacering till annan ort, missbruksvård, bostad, försörjning och utbildning.

Se hela SVT Nyheters sändning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.