– Vad ska vi göra när Fas 3 är borta, vi förstår ingenting. Om det inte längre finns Fas 3, då måste Arbetsförmedlingen ge oss jobb eller utbildning, säger Shaista Safi.
Regeringen beslutade förra veckan att avveckla Fas 3 efter att åtgärden under flera år fått stark kritik för meningslösa insatser och dåliga resultat.
Hur känns det att vara i Fas 3?
– Det känns inte bra. Därför att när jag praktisterar så kommer de som är i Fas 1 och 2 att få anställning, men jag är kvar, säger Jamshida Adamkhali som är i Fas 3.
Det var i februari som avvecklingen påbörjades och i början av året var 39.144 i fas 3. Enligt Arbetsförmedlingens prognos i början av året skulle det i december vara 25.300 personer. Men nya siffror som SVT tagit fram visar att de gått mycket snabbare att fasa ut. I mitten av juli var 20.617 personer i Fas 3.
– Vi tror att när ett beslut har fattas om att ett program ska avvecklas då är det ganska naturligt att man börjar titta på andra aktiviteter och insatser, säger Jeanette Azinovic som är enhetschef på Förmedlingsavdelningen på Arbetsförmedlingen.
Extratjänster tänkt att ersätta Fas 3
En av de åtgärder som är tänkt att ersätta Fas 3 är så kallade extratjänster inom välfärden. Det är kommunerna som ordnar fram extratjänster, men det går långsamt. I mitten av juli fanns endast 850 extratjänster. Enligt Arbetsförmedlingens prognos i början av året skulle de av varit 3.400.
– Jag tror det handlar om att vi centralt inte har kommit överens med Kommunal om vilka kollektivavtal som ska gälla. Vi är väldigt nära en uppgörelse nu med Kommunal, så vi tror att vi kommer ha den innan augusti slut, säger Agneta Jöhnk som är ansvarig för arbetsgivarfrågor på Sveriges kommuner och landsting.
Kritisk till att utfasningen går snabbt
Företaget Framtid i arbete tar emot Fas 3:are och verksamhetschefen Lasse Reuterberg är kritiskt till att arbetsförmedlingen fasar ut snabbare än vad som är tänkt.
– Det är faktiskt en katastrofsituation just. Vi har deltagare hos oss här som blir hemförlovade, man kallar det för internplacering. Man hamnar alltså på att sitta hemma i väntan på att arbetsförmedlingen hör av sig med någonting annat. Och just nu finns det ingenting annat, säger Reuterberg.
– Det är olyckligt om man går hemma, för det är absolut inte meningen. Är det så att man går hemma och inte gör någonting då bör man ta kontakt med Arbetsförmedlingen för att få hjälp, säger Jeanette Azinovic som är enhetschef på Förmedlingsavdelningen på Arbetsförmedlingen
Vad vill ni jobba med?
– Jag var lärare i mitt hemland och jag vill fortsätta här också. Men de måste ge oss bra utbildning via Arbetsförmedlingen, säger Shaista Safi.
– Jag vill jobba som köksbiträde eller barnsköterska, säger Kalida Abdulamir.
– Det spelar ingen roll, städa, diska eller tvätta. Vi kan göra allt, säger Jamshida Adamkhali.