Att anmälningarna aldrig uppmärksammades berodde på flera olika bristande rutiner hos socialkontoren, bland annat dålig koll på e-post. Foto: TT

Socialtjänsten slarvar bort anmälningar om utsatta barn

Uppdaterad
Publicerad

På flera socialkontor runt om i landet finns e-postinkorgar som inte kollas och låsta postboxar som inte öppnas. Detta leder till att många anmälningar om barn som far illa helt slarvas bort, enligt en granskning som radioprogrammet Kaliber har gjort.

Sveriges Radios program Kaliber har gått igenom 85 lex Sarah-beslut* gällande barn- och familjeärenden från 1 januari till 31 oktober i år. I tolv av fallen hade en eller flera anmälningar passerat socialtjänsten obemärkt förbi.

E-postlådor glömdes bort

Att anmälningarna aldrig uppmärksammades berodde på flera olika bristande rutiner hos socialkontoren. I Malmö blev till exempel en handläggare sjukskriven i flera månader, under vilken tid ingen gick in och kontrollerade hennes e-postinkorg.

I mejlen fanns bland annat fem anmälningar gällande ett och samma barn som misstänktes ha blivit misshandlat av sin vårdnadshavare.

”Saknade rutiner”

Även en e-postlåda i Västerås stod oöppnad i hela elva månader.

– Vi gjorde en förändrad organisation 2012–2013 och i samband med det saknade vi rutiner för hur myndighetsbrevlådan skulle skötas, säger Gunilla Westberg, som är chef för socialförvaltningen i Västerås, till Kaliber.

Hon kan inte svara på vilka anmälningar som hade mejlats in, men tillägger:

– Det är fruktansvärt och jag kan konstatera i efterhand att vi hade tur, säger hon.

Det är inte heller bara digitala brevlådor som inte kollas. När en postbox på ett annat socialkontor hade bytt lås ledde till att ingen post kunde delas ut dit på minst fyra dagar.

Kaliber sänds i P1 i dag söndag kl 12. Här kan du redan nu läsa hela det längre reportaget, samt om hur granskningen av socialtjänsten gick till.

Fakta

*Lex Sarah innebär att alla som jobbar inom omsorg är skyldiga att genast anmäla misstänkta missförhållanden inom omsorgsområdet till socialnämnden. När socialtjänsten misstänker att de själva har gjort något fel är de skyldiga att göra en Lex Sarah-anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.